Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Criza pe piata componentelor de calculatoare

(1/1)

Pamico:
Criza pe piata componentelor de calculatoare

Productia de componente IT&C, si nu numai, este, cum bine se stie, concentrata in Asia.Ce se intampla insa cand o situatie de criza loveste o zona asiatica intinsa? Piata de produse IT&C are, in mod firesc, imediat de suferit.

Asa este situatia provocata de inundatiile din Thailanda. Fabricile producatoare de hardware sunt sub apa, evident neoperationale, si cel mai probabil asa vor ramane si in urmatoarele sase saptamani, cel putin.

Western Digital, Hitachi, Seagate, Toshiba sunt doar cateva dintre companiile care si-au stopat productia, Samsung nu isi poate produce componentele. Cum ramane cu stocurile? Cel putin teoretic, clientii lor au stocuri pentru doua saptamani. La care se adauga si cele ale magazinelor, pentru inca doua saptamani. In mod cert, insuficient. Tim Cook, noua voce a lui Apple, a afirmat ca va exista, in mod clar, o criza pe piata de drive disk-uri.

Oficialitatile thailandeze au anuntat ca poate dura pana la sase saptamani pana sa se retraga apele. Dupa care va mai dura un timp pana sa fie pusa in functiune banda de productie. Preturile deja au crescut, multe magazine anuntand ca nu au anumite componente. Criza din Thailanda nu este singura cauza: China a anuntat ca isi limiteaza furnizarea de metale rare, vitale pentru productia de componente de calculator si nu numai.


(Google Maps: harta inundatiilor din Thailanda)

Alte companii afectate sunt Casio, Seiko, Nestle, Honda, Toyota alaturi de multe altele, pe scurt un intreg parc de afaceri.

O adevarata criza asiatica, am putea spune, care poate modifica piata de IT&C chiar inaintea Sarbatorilor de iarna, o perioada aglomerata a vanzarilor. Este posibil ca, pana la urma, producatorii sa inceapa sa caute nu numai o zona cu mana ieftina de lucru, ci si una ferita de calamitati - pe cat posibil.

sursa: itplay.ro

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View