Currently:
  • Ikebana - arta aranjamentelor florale 5 1

Life & Style > Arta si Personalitati

Ikebana - arta aranjamentelor florale

(1/1)

Pamico:
Ikebana - arta aranjamentelor florale

Oamenii din toata lumea iubesc florile si plantele. Le taie, le ingrijesc, le aduc in casele lor si se bucura de efectele de relaxare si oxigenare pe care acestea le confera. Dar numai in Japonia aceste proceduri sunt ridicate la nivelul de arta. Ikebana, una dintre formele traditionale de arta japoneza, dateaza de peste 600 de ani si s-a dezvoltat ca arta in timpul perioadei Muromachi (1333 - 1568).

You are not allowed to view links. Register or Login

Inca din cele mai vechi timpuri japonezii au crezut ca lumea lor este plina de zeitati care salasluiesc in vant, ploaie, flori si chiar pietre. Erau oficiate ceremonii specifice pentru a-si intampina divinitatile (kami-mukae). Plantele erau special alese pantru a le face o primire regala (yorishiro).

Ikebana este concretizarea cea mai reprezentativa a cultului pentru frumos prezent de-a lungul istoriei in universul spiritual japonez. S-a conformat intotdeauna, fata de celelalte arte, si pretutindeni situatiilor noi impuse de evolutia simtului estetic al japonezilor.
 
Japonezii au la inceputul primaverii unul dintre cele mai frumoase festivaluri, denumit Sakura, cel al admirarii ciresilor infloriti, si apoi toamna festivalul crizantemelor. Arborii de cires sunt cultivati doar pentru florile lor, desi se stie foarte bine ca ciresul japonez nu fructifica. Ei au dezvoltat un adevarat cult al florii si au ridicat aranjarea florilor la rang de adevarata arta, care poate fi intalnita sub denumirea de ikebana, kadoo sau seika.Principii fundamentale

- Simplitatea si modestia. O floare modesta si simpla, culeasa de pe marginea drumului, poate oferi frumusetea spre care aspira orice japonez.

- Triunghiul cer - om - pamant. Este triunghiul imaginar format de varfurile celor trei tije principale: linia cea mai importanta - cerul, tija secundara - omul, iar tija cea mai scurta - pamantul.

- Scurgerea timpului. Este o prezenta sine qua non intr-o Ikebana: toate plantele alese trebuie sa reflecte anotimpul prezentei lor in natura. De aceea, aranjamentele de vara se deosebesc fundamental de cele de toamna.

- Asimetria. Inventatorii Ikebanei considera ca simetria e o nascocire omeneasca, contrazicand astfel natura. Doar asimetria e cea care poate da o diversitate uimitoare.

- Perfectiunea liniilor. In Ikebana se folosesc adesea tulpini si ramuri desfrunzite, tije si frunze cu o forma deosebita.

You are not allowed to view links. Register or Login

Astazi exista circa 3000 de scoli ikebana in Japonia si cateva mii in intreaga lume, ikebana fiind practicata de peste 15 milioane de oameni numai in Japonia, majoritatea femei tinere,cele mai populare fiind Ikebono, Sogetsu si Ohara.

Chiar daca exista multe influente, aranjamentele ikebana inseamna echilibru perfect intre elementele compozitiei.
Pentru aranjamente se pot folosi: trandafiri, irisi, crizanteme, floarea-soarelui, lalele, gladiole, crini, flori de pai, margarete. Se pot folosi frunze de feriga si ramuri de stejar, alun, salcie, liliac etc. De mare efect sunt ramurelele inflorite de mar, de cires sau alti pomi fructiferi. Se pot folosi si plante exotice, precum gerbera, diverse specii de orhidee, anthurium, croton, ficus, flori de bromelii si frunze de palmier.

Ustensilele folosite sunt: hasami (un fel de foarfeci), de kabin (o vaza, un vas inalt,), utsuwa (un fel de tavita) si de kenzan (un suport cu puncte ascutite, in care se pot fixa florile). Lungimea tulpinilor si crengilor, pozitionarea si frunzele potrivite, depinde de stilul pe care vrem sa-l folosim. Dar indiferent de stil si influente, aranjamentele ikebana ne vor incanta ochiul si va aduce multa armonie in locuinta.

sursa: arhimag.ro

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View