Categorie General > Stiri Interne

Muzica dauneaza grav libertatii

(1/1)

Pamico:
Muzica dauneaza grav libertatii

Daca nu platesti taxa pe muzica ambientala, esti anuntat ca poti face de la o luna la doi ani de închisoare. Taxa se aplica în cazuri care frizeaza ridicolul: este bagata la plata chiar si muzica din statiile de tramvai, lifturi sau de la petreceri private. Liviu Popovici, vicepresedinte UGIR, spune ca impunerea prevazuta de noua metodologie este, conform unei analize impartiale, abuziva si chiar aberanta.Coplesiti de taxe si impozite, oamenii de afaceri au de înfruntat o alta taxa, de-a dreptul aberanta, respectiv cea pentru muzica ambientala difuzata pâna si în ascensoare. si spunem aberanta pentru ca în unele cazuri aceasta s-a triplat fata de nivelul celei percepute pâna la emiterea noii decizii privind remuneratiile cuvenite titularilor de drepturi patrimoniale de autor de opere muzicale pentru comunicarea publica a operelor muzicale în scop ambiental. Dovada ca Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) si implicit Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) au de gând sa-si sporeasca veniturile cu orice pret sunt si prevederile legate de penalizarile de întârziere, care, percepute pe zi, sunt de doua ori si jumatate mai mari. Iar daca operatorul economic nu încheie autorizatia de licenta cu UCMRADA, este obligat sa plateasca de trei ori mai mult decât ar fi datorat de la intrarea în vigoare a Deciziei si pâna la data obtinerii autorizatiei de licenta.

În cazul în care operatorii economici nu respecta cu strictete aceste norme, sunt notificati ca pot face închisoare de la o luna la doi ani sau pot plati o amenda al carei cuantum nu se cunoaste la momentul notificarii. O alta adaugire abuziva fata de Decizia precedenta se refera la obligatia operatorilor economici de a remite UCMR-ADA certificatul de clasificare a unitatilor si... copii dupa planurile cadastrale sau copii ale documentelor de provenienta a spatiului pe care-l detin.
Nu în ultimul rând, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) s-a gândit ca ar fi bine ca plata remuneratiei aferente difuzarii de muzica sa nu se mai faca trimestrial ca pâna acum, ci... lunar, la data de 15 a lunii pentru care se plateste, nu a celei care a trecut. Deci, în avans.

Cele mai aberante domenii carora li se aplica aceasta decizie sunt petrecerile firmelor pentru angajati, orice mijloace de transport si spatiile de asteptare aferente acestora, autoturismele care pot fi închiriate, chiar daca acest lucru nu se întâmpla, pietele si târgurile în aer liber si... chiar si locurile de joaca pentru copii. Asociatia Marilor Retele Comerciale din România (AMRC) si Federatia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au contestat decizia la Curtea de Apel Bucuresti, primul termen fiind 31 ianuarie 2012.


UGIR: Reglementarile acestei metodologii apara doar interesele colectorilor de taxe

Nemultumiti de cuantumul taxelor impuse, care sunt de trei ori mai mari fata de prevederile anterioare, reprezentantii Asociatiei Organizatorilor de Pariuri „Romanian Bookmakers“ au facut apel fata de Decizia 266, publicata deja în Monitorul Oficial, reclamând nivelul de taxare aberant, conditiile impuse si faptul ca nu au fost consultati înainte de emiterea deciziei. „Asociatia Organizatorilor de Pariuri «Romanian Bookmakers» considera ca modalitatea de stabilire a formei finale a Metodologiei privind remuneratiile cuvenite titularilor de drepturi patrimoniale de autor de opere muzicale s-a realizat fara consultarea tuturor celor implicati, ceea ce a dat nastere la interpretari fortate. Faptul ca, în întelegerea noastra, ar trebui platite drepturi de autor pentru simpla detinere a aparatelor care pot emite muzica, dar nu sunt folosite în acest scop, asa cum e cazul majoritatii salilor de pariuri sportive, arata ca reglementarile acestei metodologii sunt exagerate si apara doar interesele colectorilor de taxe.

În plus, cresterea cuantumului de platit pentru drepturile de autor într-o perioada în care toti agentii economici sufera de reducere de activitate denota rea-vointa si lipsa de realism economic. Principiul corect al impunerii drepturilor de autor este acela al utilizarii produselor muzicale respective si ar trebui sa fie proportional cu aceasta utilizare. Impunerea prevazuta de noua metodologie este, conform unei analize impartiale, abuziva si chiar aberanta“, a declarat pentru Curierul National Liviu Popovici, presedintele Asociatiei „Romanian Bookmakers“ si vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din România (UGIR).

Controale abuzive

La putin timp dupa intrarea în vigoare a Deciziei 266/2011, publicata în Monitorul Oficial din data de 7 octombrie 2011, reprezentantii unui laborator medical au povestit ca s-au trezit cu inspectorii UCMR-ADA în control. si nu oricum, ci „camuflati“ în simpli pacienti. Potrivit acestora, în sala de asteptare a clinicii se afla un televizor setat pe un post de stiri, care, în pauza de publicitate, a difuzat, evident, niste spoturi.

Coloana sonora a acestor spoturi publicitare a fost considerata de inspectori drept muzica ambientala, motiv pentru care administratorul clinicii a fost notificat ca „în termen de trei zile de la primirea“ notificarii sa achite „remuneratiile restante datorate cu titlu de drepturi patrimoniale de autor pentru comunicarea publica a operelor muzicale în scop ambiental“. „Pentru a intra în legalitate si a evita aplicarea prevederilor art. 140 alin. 1, litera c) din Legea 8/1996 cu modificarile ulterioare, potrivit carora «Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda comunicarea publica a operelor sau produselor purtatoare de drepturi conexe fara autorizarea sau consimtamântul titularului drepturilor», va solicitam sa îl contactati pe inspectorul judetean UCMR - ADA (...) pentru a încheia cu UCMR - ADA o autorizatie neexclusiva a utilizarii operelor muzicale în scop ambiental“.

Printre datele de contact ale inspectorului se numara si o adresa de Yahoo, pe care întelegem ca acesta si-a facut-o singur, în lipsa uneia oficiale emise de UCMR - ADA... În notificare, administratorul era înstiintat ca este „pus în întârziere în îndeplinirea obligatiilor de obtinere a autorizatiei licenta neexclusiva“ si ca trebuie sa plateasca remuneratia datorat?, fara a se specifica însa cuantumul acesteia si nici al penalitatilor de întârziere.

Eduard Dobre: Este o dubla taxare: si a televiziunilor, si a celor care folosesc televizorul

Contactat telefonic, Eduard Dobre, directorul executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice (Palmed), a explicat ca folosirea unui televizor pe un post de stiri nu poate constitui difuzare de muzica ambientala si ca, oricum, televiziunile platesc taxele catre ORDA. „Televiziunile platesc deja taxe pentru drepturile de autor. Daca ni se percep si noua înseamna ca este o dubla taxare. Oricum, în clinici nu se folosesc opere muzicale în scop ambiental, ci doar posturile TV, pentru care societatea plateste abonament la firma de cablu. Vom contesta notificarea la Inspectoratul Judetean al UCMR - ADA. Mai ales ca ni s-a cerut sa platim remuneratia restant, al crei cuantum nu-l cunoastem“, a declarat Eduard Dobre.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View