Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Prima padure verticala din lume

(1/1)

Pamico:
Arhitectura si ecologie: în Milano se construieste prima padure verticala din lume

Bosco Verticale este un turn care îsi propune sa rezolve problema lipsei de vegetatie din marile orase. Cladirea de 27 de etaje serveste ca spatiu de locuit, dar si ca un mod de a produce, recupera si recicla energie. Arborii vor fi plantati pe balconul fiecarui apartament cu scopul de produce oxigen si de a feri interiorul camerelor de poluare si caldura excesiva.


Ideea dupa care functioneaza marile orase e cât se poate de simpla: atunci când spatiul lipseste, dezvoltarea continua pe verticala. Arhitectul Stefano Boeri a mers pe acelasi principiu în momentul în care a proiectat Bosco Verticale, o cladire pe care o considera absolut necesara în evolutia metropolelor moderne si mai ales a orasului Milano, unul dintre cele mai poluate din Europa.


În cazul în care apartamentele ar fi fost construite pe pamânt, ca locuinte individuale, cartierul s-ar fi întins pe 50.000 mp de pamânt, cu o aditie de 10.000 mp dedicata copacilor. Dar dincolo de economia de spatiu, Bosco Verticale functioneaza ca un centru de reciclare plantat chiar în mijlocul orasului. Vegetatia ofera umbra pe timpul verii, ferind în acelasi timp apartamentele de particulele de praf din aer si reducând nivelul de poluare fonica. Irigarea copacilor se va face prin reciclarea apei menajere, sistemele eoliene si fotovoltaice contribuind la auto-sustinerea cladirii din punct de vedere al energiei.


Idei similare au mai existat si în trecut, dar abia recent orase precum Valencia, Londra, Tokyo sau New York au început dezvoltarea unor cladiri care sa încorporeze plantele în structura lor. Fara dubiu, rezultate asemanatoare pot fi obtinute si în urma aplicarii unei arhitecturi verzi, fara plantarea unei singur copac. Stefano Boeri îsi doreste însa promovarea un concept de arhitectura vie care se leaga în primul rând de modul în care orasul „se comporta“ cu cetatenii. Proiectul sau pentru Milano ilustrat si în volumul „Biomilano“ contine sase puncte, ideea padurii verticale fiind doar una dintre ele. Mai multe detalii puteti afla pe site-ul oficial al You are not allowed to view links. Register or Login.

sursa: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View