Categorie General > Stiri Interne

Vom plati contributie la sanatate din vanzarea casei, premii si chirii.

(1/1)

Pamico:
Vom plati contributie la sanatate din vanzarea casei, premii si chirii

Romanii vor plati, incepand de anul viitor, contributie la sanatate si pentru veniturile obtinute din chirii, premii, jocuri de noroc, investitii sau din vanzarea locuintelor, fie ca obtin venituri din salarii sau din alte surse. Intentia Ministerului Finantelor Publice (MFP) este cuprinsa intr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului fiscal, pus spre dezbatere publica.

You are not allowed to view links. Register or Login

Prevederea se refera la persoanele care obtin venituri din salarii, asimilate salariilor, pensii, precum si la persoanele care se afla sub protectia statului.

Totodata, se refera si la cei care obtin venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica. In aceasta categorie intra si intreprinderile individuale si familiale, PFA-urile, persoanele care obtin venituri din profesii libere, din drepturi de proprietate intelectuala, activitati agricole (flori, legume, zarzavat, ciuperci, pepiniere etc.), din vanzarea bunurilor in regim de consignatie, contracte de agent, comision sau mandat comercial, contracte sau conventii civile, expertiza contabila, tehnica, judiciara si extrajudiciara.

Modificarea Codului fiscal pe care o pregatesc Finantele spune ca aceste persoane, precum si cele care primesc, intr-un an fiscal, indemnizatii de somaj sub nivelul anual de 12 salarii minime brute "au obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate si asupra veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si castiguri din jocuri de noroc, transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, operatiunea de fiducie, alte surse", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta.
Aceste venituri reprezinta baza anuala de calcul a contributiei.

Pe ce baza va stabili Fiscul contributia la sanatate

Aceasta contributie de asigurari sociale de sanatate se stabileste de Fisc prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, transferuri de titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise si operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen.

Totodata, contributia de sanatate se stabileste si in urma depunerii declaratiei de impunere trimestriala, pentru veniturile din tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, a declaratiei informative depusa de notari privind transferurile proprietatilor imobiliare, a declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit si pe baza evidentei fiscale, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor in cazul in care venitul net se stabileste prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Cum se calculeaza contributia

Contributia de asigurari sociale de sanatate pentru chirii, investitii, premii si castiguri din jocuri de noroc, vanzarea proprietatilor imobiliare, operatiunea de fiducie etc. se calculeaza in anul urmator, prin aplicarea cotei individuale de contributie, de 5,5%, asupra unui venit baza de calcul obtinut prin cumularea bazelor de calcul, insa fara a depasi nivelul a 12 salarii minime brute.

In cazul in care, la momentul emiterii deciziei de impunere anuala, veniturile realizate nu se situeaza la nivelul de 12 salarii minime brute si se primesc informatii privind alte venituri realizate de contribuabil, se emite o decizie de impunere anuala suplimentara.

"In cazul in care nici prin aceasta decizie nu se realizeaza nivelul respectiv de venit, iar contribuabilului i se cuvin dividende distribuite si neplatite pentru care i s-a retinut impozit pe venit, in cel de-al treilea an, organul fiscal va emite o noua decizie de impunere anuala suplimentara", mai precizeaza proiectul de ordonanta de urgenta.

Plata contributiei

Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiilor de asigurari de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, se mai arata in document.

sursa: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View