Categorie General > Stiinta si Tehnologie

WIKILEAKS: cum se sparge un e-mail

(1/1)

Pamico:
WIKILEAKS: cum se sparge un e-mail

"Interceptarea în masa a populatiei nu este doar o realitate, este o noua industrie secreta care se extinde în 25 de tari", îsi începea grupul WikiLeaks, pe 1 decembrie, noua serie de dezvaluiri grupate sub numele de Spy Files (Dosarele de spionaj). 160 de firme din întreaga lume vând, absolut legal si în vazul tuturor, instrumente sofisticate, cursuri de pregatire, virusi si programe informatice pentru spionaj. Clientii lor sunt guvernele si serviciile secrete din întreaga lume, iar tintele sunt de cele mai multe ori civile.

Informatiile prezentate de WikiLeaks întaresc zicala ca cea mai buna ascunzatoare este sub ochii tuturor.

WIKILEAKS publica brosurile si CLIPURILE VIDEO care arata cum STATUL îti SPARGE EMAIL-ul sau CONTROLEAZA calculatorul si telefonul:Cea mai mare parte a acestor produse se gasesc pe internet, iar brosurile, documentele sau clipurile video de prezentare a produselor pentru spionaj sunt prezentate la conferinte si târguri tematice din toata lumea.

Produsele acestor firme permit monitorizarea internetului, ascultarea telefoanelor, infectarea computerelor cu virusi de tip troian, analiza si identificarea vocii, monitorizarea sms-urilor sau urmarirea prin GPS.

"Aceasta industrie este, practic, nelegiferata. Agentiile secrete, fortele militare si de politie sunt capabile sa intercepteze în liniste, în secret si la nivel de masa convorbiri telefonice si sa preia controlul asupra computerelor, fara ajutorul si nici cunostiinta furnizorilor de telecomunicatii", scriu cei de la WikiLeaks.

Nu doar guvernele occidentale sunt clientii acestor producatori, iar WikiLeaks nu este prima organizatie care dezvaluie acest lucru. Recent, produsele de spionaj ale mai multor firme americane au fost gasite în cladiri guvernamentale din Siria sau din Burma, conform Bloomberg.

Manualul spionului: solutii pentru spart mailul sau infectat calculatorul

Compania britanica Gamma Group, cu sediul în Andover, ofera o paleta larga de produse de spionaj, supraveghere si monitorizare IT. Cea mai complexa gama de produse este grupata sub numele FinFisher, o suita de programe care permit invadarea tintei pe calea IT.

Este remarcabil faptul ca, în ciuda metodelor folosite pentru invadarea intimitatii tintelor, demne de orice hacker respectabil, multe dintre personajele principale care apar în filmuletele de prezentare a produselor poarta un tricou inscriptionat cu "Politia".

You are not allowed to view links. Register or Login

Fin Intrusion Kit este o trusa prin care utilizatorul invadeaza o retea publica de internet WiFi si fura conturile si parolele de mail si retele sociale ale celorlalti utilizatori din retea. Clipul de la Gamma Group prezinta cum "Agentul" vine la receptia unui hotel, se instaleaza într-un fotoliu din lobby cu un laptop si acceseaza reteaua wireless a hotelului. Programul fura toate datele si parolele din retea si le transmite la "centru".

Odata "invadat" computerul tinta, intra în joc un alt produs: Fin Spy, care monitorizeaza orice conversatie privata, fie ea pe Skype sau pe Messenger, si are acces la toate fisierele de pe calculatorul controlat.

Gamma Group ofera traininguri pentru angajatii Guvernelor sau agentiilor de securitate, învatându-i cum sa faca spionaj cibernetic, cum sa sparga conturile de email si de pe retele de socializare si cum sa foloseasca mai eficient programele create de firma. În clipul de prezentare, se vede o pagina a popularului client de email Gmail, care este accesat ilegal.

You are not allowed to view links. Register or Login

Un alt film de prezentare arata cum un angajat fura fisiere din propria firma, cu ajutorul Fin USB Suite, un stick USB care NU lasa urme în sistem si copiaza fisierele fara sa fie detectat. În prezentare, "tinta" este biroul managerului.

You are not allowed to view links. Register or Login

Daca "tinta" foloseste un smartphone, de exemplu un Blackberry, agentul îi poate infecta telefonul folosind produsul Fin Spy Mobile. Din mers, pe strada, agentul îi trimite un fisier fals de update pentru softul telefonului, pe care tinta in majoritatea cazurilor, îl accepta. De aici înainte, telefonul se afla sub controlul agentului.

You are not allowed to view links. Register or Login

Exista si solutii complexe, prin care o întreaga retea de internet este invadata, pentru a repera "tinta" si a prelua controlul asupra computerului sau. Prezentarea produsului Fin Fly Web arata cum, dintr-o dubita de monitorizare parcata pe strada, se acceseaza o retea WiFi, este localizata "tinta", apoi sunt create câteva clone ale siteurilor pe care "tinta" le acceseaza frecvent. Una dintre aceste pagini false de internet îi cere persoanei respective sa dea click, pentru ca PC-ul acestuia sa fie infectat si controlat de la distanta.

You are not allowed to view links. Register or Login

Cine sunt clientii uneltelor de spionaj electronic

China, Iran sau Bahrain sunt tari unde firme precum Blue Coat din SUA, Ipoque din Germania sau Trovicor, o fosta subsidiara a Nokia Siemens Networks, si-au vândut produsele. Regimurile din aceste tari si nu numai, urmaresc sa-si tina sub control disidentii si sa-i împiedice sa se organizeze pe internet, sustine WikiLeaks.

De cinci ori pe an, în orase diverse - de la Praga, Washington, Brasilia, la Dubai sau Kuala Lumpur, sunt organizate târguri unde se aduna mii de producatori si de cumparatori. Aceste evenimente au ajuns sa fie cunoscute sub porecla de "Balul Interceptarilor" (Wiretapper's Ball), scrie Voice of America. La o astfel de conferinta, care a avut loc la Washington, s-au înregistrat ca participanti peste 35 de agentii guvernamentale americane. Detaliile despre aceste produse, precum si preturile, nu sunt publice si sunt dezvaluite doar clientilor.

Jerry Lucas, coordonatorul acestei serii de târguri, a declarat ca la evenimente nu sunt primiti reprezentanti ai unor regimuri opresive precum Siria, Iran sau Coreea de Nord. Acest lucru nu garanteaza însa cu nimic faptul ca produsele nu ajung si în aceste tari, ele putând fi cumparate de intermediari si apoi revândute statelor aflate sub embargou.

Cu toate acestea, o simulare demonstrativa a unei firme franceze, Amesys, includea peste 40 de pseudonime folosite pe internet de disidenti si activisti politici din Libia, pe care fostul dictator Muammar Gaddafi îi cauta pentru a-i extermina, relateaza Andy Greenberg, pe blogul sau gazduit de revista Forbes.

WikiLeaks sustine ca unele firme precum SS8 din SUA, Hacking Team din Italia sau Vupen din Franta fabrica virusi de tip troian, care preiau controlul asupra computerelor sau telefoanelor personale (fie ele iPhone, Blackberry sau pe sistem Android) si înregistreaza aboslut tot, de la miscarile proprietarului, pâna la imaginile din camera unde se afla acesta.

Firmele americane NetApp si Blue Coat Systems, ale caror produse au fost folosite de regimul de la Damasc, ar putea fi anchetate, la cererea unor senatori americani. Firma italiana Area SpA a anuntat luna trecuta ca opreste dezvoltarea unui proiect de monitorizare în Siria, care daca ar fi fost finalizat, ar fi dat puterea Guvernului de la Damasc "sa intercepteze, sa scaneze si sa catalogheze orice e-mail care circula prin tara", mai scrie Voice of America.

Conform Bloomberg, firma NetApp, cu sediul în California, a avut contracte cu guvernul american în valoare de peste 111 milioane de dolari, din 2001 pâna în prezent. Valoarea de piata a firmei, care are 10.000 de angajati, este de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Cele 160 de firme care produc unelte de spionaj electronic, si ale caror nume WikiLeaks le-a facut publice, se gasesc mai ales în tarile dezvoltate ale Occidentului - Europa si SUA, dar si în tari precum Columbia, Israel, India, Brazilia, Turcia, Ucraina sau Iordania.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View