Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Super-calculatorul chinezesc sperie lumea

(1/1)

Pamico:
Super-calculatorul chinezesc sperie lumea

Supercomputerele ajuta la construirea armelor nucleare, la proiectarea navelor spatiale si la productia de medicamente de ultima generatie. Ani la rând, SUA au avut arsenalul cel mai mare si mai bun. Pâna când a intrat China în joc.


Tianhe-1A a fost realizat de Universitatea Nationala chineza pentru Tehnologii de Aparare - Foto Guliver/AFP

Laboratorul Naţional Lawrence Livermore este unul dintre marile simboluri ale măiestriei ştiinţifice şi militare a Statelor Unite ale Americii. Timp de şase decenii, în acest campus liniştit, ascuns între dealurile ce pornesc dinspre San Francisco spre est, în care oamenii de ştiinţă se plimbă pe alei acoperite de frunze sau se reped de la o întâlnire la alta călare pe bicicletă, s‑au realizat progrese uriaşe – cum ar fi descoperirea unei jumătăţi de duzină de elemente din tabelul periodic sau detectarea unei componente de bază a materiei negre

Cea mai importantă pledoarie în favoarea faimei Livermore începe cu proiectarea celui mai avansat focos nuclear din lume – aceasta a fost misiunea laboratorului, atunci când a fost creat în 1952 de Edward Teller, părintele bombei cu hidrogen. Pentru a realiza acest lucru, Livermore se bazează pe maşini de calcul puternice, numite supercomputere, care zumzăie în interiorul unor clădiri top‑secret, foarte bine păzite. SUA au dominat multă vreme acest domeniu. Iată de ce ştirea pe care a primit‑o Bruce Goodwin, şeful programului pentru armament al laboratorului, cu un an în urmă, a fost cu adevărat capitală: chinezii au realizat cel mai puternic supercomputer din lume, o maşină de cinci ori mai puternică decât cel mai mare aparat de la Livermore.

Acţiune şi reacţiune.
Atunci când China a apăsat, toamna trecută, pe butonul de pornire al lui Tianhe-1A (cunoscut şi sub numele de supercomputerul „Calea Lactee“), s‑a plasat în vârful lumii tehnologice cu o demonstraţie uluitoare a proaspetei sale măiestrii inginereşti. Priza chinezilor asupra primei poziţii s‑a dovedit de scurtă durată, pentru că şase luni mai târziu o echipă din Japonia a anunţat că a realizat un supercomputer şi mai mare, care l‑a împins pe Tianhe-1A pe locul doi. Cu toate acestea, chinezii au spus ce au avut de spus, demonstrând lumii întregi că, atunci când vine vorba de a dezvolta dispozitivele cele mai noi, mai mari şi mai rapide, adevărul incomod este că rivalul nr. 1 al Americii, din punct de vedere militar şi politic, aleargă umăr la umăr cu noi într‑un domeniu în care Statele Unite au dominat decenii la rând. Experţii prezic că China va depăşi din nou Japonia, în curând. Deja deţine 74 dintre cele mai mari 500 de supercomputere din lume, faţă de zero cu un deceniu în urmă, direct în urma Statelor Unite, care deţin 263. Iar în timp ce SUA se luptă să finanţeze noi proiecte în domeniu, China pare să aibă la dispoziţie resurse nelimitate pentru a‑şi urmări obiectivele ambiţioase. „Suntem speriaţi“, spune Dona Crawford, şefa departamentului de procesare computerizată de la Livermore. „Supercomputerele sunt fundamentale pentru securitatea noastră naţională şi pentru competitivitatea noastră economică. Chiar avem de gând s‑o lăsăm să ne scape? Da, da, suntem speriaţi“.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View