Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Cercetatorii cred ca au gasit bosonul Higgs

(1/1)

Pamico:
Cercetatorii cred ca au gasit bosonul Higgs

BBC spunea luni ca cercetatorii de la acceleratorul de particule de la Geneva vor prezenta dovezi ale existentei bosonului Higgs, particula care da masa materiei. Marti, predictia jurnalistilor britanici s-a dovedit corecta: oamenii de stiinta au explicat de ce au mari motive sa creada ca sunt foarte aproape de descoperire.

You are not allowed to view links. Register or Login

Ambele experimente care cauta bosonul Higgs, Atlas si CMS, au înregistrat un rezultat comun: ambele experimente au gasit indicii ale existentei particulelor. Mai mult, ambele experimente estimeaza cam aceeasi masa a particulei.

Totusi, cercetatorii de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de 10 miliarde de dolari din Elvetia, spun ca nu au suficiente date pentru a anunta marea descoperire.


Ce este bosonul Higgs si de ce este atât de cautat

Particula Higgs, ultima piesa din enormul puzzle care este Modelul Standard, este gresit denumita "Particula lui Dumnezeu". Ar fi mai degraba, spun cercetatorii, Particula Dumnezeu, deoarece ea ar fi misteriosul element care confera masa tuturor celorlalte particule din Univers.

Daca particula Higgs exista, atunci Modelul Standard se confirma, iar fizicienii pot explica pas cu pas formarea Universului. Apoi, pot confirma ca materia vizibila reprezinta doar 4% din materia din Univers, în timp ce materia si energia neagra reprezinta restul.

În urma Big Bangului, în timp ce Universul se racea, o forta invizibila cunoscuta drept câmpul Higgs s-a format. Teoria spune ca, în timpul interactiunii dintre particule si câmpul Higgs, particulele obtin masa. De aici si numele de particula Dumnezeu. Daca nu ar fi ea, spune teoria, particulele ar zbura pur si simplu prin cosmos, cu viteza luminii.

sursa: realitatea.net

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View