Categorie General > Stiri Internationale

Lumea in 2012

(1/1)

Pamico:
Lumea in 2012. Coreea de Nord, Orientul Mijlociu sau China, zonele din care vin cele mai periculoase amenintari pentru economia globala

Pe fondul convulsiilor economice din zona euro, care au reprecusiuni si asupra economiei globale, analistii grupului financiar japonez Nomura atentioneaza ca schimbarile politice care vor avea loc in toata lumea, in 2012, ar putea afecta si mai mult finantele din intreaga lume.

You are not allowed to view links. Register or Login

Decesul liderului nord-coreean Kim Jong-il a cutremurat deja pietele financiare asiatice si europene, iar alegerile din Rusia, felul in care liderii UE manageriaza criza datoriilor din zona euro sau evolutia economiei Chinei isi vor pune cu siguranta amprenta peste economia mondiala in anul care urmeaza.

Riscurile geopolitice sunt cel mai greu de anticipat, sustin analistii de la Nomura, iar acest gen de riscuri va aprea atat in tarile dezvoltata, cat si pe pitele emergente.
 
Sistemele politice din UE si din SUA si-au dovedit deja neputinta in fata crizei economice, pe care au si agravat-o. Pe de alta parte, schimbarea de lideri de la Phenian aduce din nou in prim plan pericolul nuclear care planeaza asupra intregii lumi.
 
In analiza publicata de Nomura privind ecolutia econimiei globale in 2012, analistul politic Alastair Newton face un top al celor mai mari 10 pericole geopolitice, care ar putea zdruncina si economia globala.
 
“In 2012 ne asteptam ca pietele financiare sa fie in continuare afectate de politica si politicieni. Instabilitatea politica este atat de mare atat in UE, cat si in SUA, incat o serie de predictii sunt greu de facut si este posibil ca analizele sa se schimbe la inceputul anului”, a explicat Newton.
 
1. Zona euro s-ar putea rupe, daca Germania si Banca Centrala Europeana nu intervin.
 
“Pentru prima data dupa mai 2010, pietele financiare au inceput sa se teama de o eventuala rupere a zonei euro, ceea ce ar impinge criza datoriilor suverane intr-o faza foarte periculoasa. De aceea, credem ca in 2012, guvernul german si Banca Centrala Europeana ar trebui sa intervina pentru a evita un astfel de scenariu”, avertizeaza Nomura.
 
2. Esecul Statelor Unite de a reduce rata somajului si datoria ca perocent din PIB ar putea duce la o noua retrogradare a ratingului tarii.
 
3. Tensiunile din Orientul Mijlociu si din nordul Africii, cunoscute si sub numele de “Primavara Araba”, ar putea duce la scaderea productiei de petrol.
 
4. China prezinta un risc tot mai mare de a intra in recesiune

“Desi exista o probabilitate de 1 la 3 ca economia Chinei sa incetineasca inainte de 2014, liderii de la Beijing vor face tot posibilul sa sustina cresterea economica in timpul predarii puterii din 2012-2013”, sustin analistii Nomura.
 
5. In Coreea de Sud vor avea loc alegeri prezidentiale si va continua conflictul cu Coreea de Nord.
 
6. Teroristii din Pakinstan ar putea ataca India.

“Securitatea si situatia economica din zona vor continua sa se deterioreze in cazul in care ataqcurile teroriste ale pakistanezilor in India vor lua amploare”, estimeaza grupul financiar japonez.
 
7. In Rusia, Vladimir Putin s-ar putea intoarce, pentru a treia oara, in functia de presedinte al tarii, dupa 4 ani in care a fost sef al guvernului.
 
“Investitorii de peste ocean si guvernele din vest astepata sa vada schimbarile care se vor produce la Moscova, in conditiile in care cel mai probabil Vladimir Putin va fi ales pentru un nou mandate de presedinte”, explica japonezii.

sursa: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View