Categorie General > Stiri Interne

Filmarea soferilor de Politia Rutiera este ilegala

(1/1)

Pamico:
Filmarea soferilor de Politia Rutiera este ilegala

Vesti bune pentru conducatorii auto. Filmarea soferilor opriti în trafic pentru diferite abateri, de catre politistii rutieri, este ilegala si încalca protectia imaginii persoanei - asta a decis Avocatul Poporului.

You are not allowed to view links. Register or Login

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, joi, ca nu contesta ideea Politiei Rutiere de a folosi astfel de camere, însa soferul oprit în trafic ar trebui sa-si dea acordul pentru a fi filmat.

Explicatia acestuia este simpla: fiecare cetatean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constitutia României, dar si de legislatia europeana privind protectia datelor cu caracter personal. În plus, a mai spus Avocatul Poporului, vocea sau vorbirea este un element de identificare si orice persoana are dreptul si la protectia acestui element.

Discutiile dintre politisti si soferii opriti în trafic pentru încalcarea regulilor de circulatie vor fi înregistrate audio-video si vor fi folosite ca probe în cazul în care contraventiile sunt contestate în instanta, sistemele fiind montate pe zece masini ale Politiei Rutiere aflate pe A1 si DN7.

Sistemele audio-video care, pe lânga depistarea abaterilor soferilor, vor înregistra si discutia dintre acestia si politisti au fost montate pe zece masini, spunea la sfârsitul anului trecut, seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita.

"În momentul în care un sofer contravenient este oprit i se va comunica faptul ca abaterea a fost înregistrata, iar discutia între contravenient si politist este înregistrata audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care politistul pune în functiune sistemele luminoase si acustice, automat camera sa intre în functiune si sa ramâna în functiune pe tot cursul constatarii abaterii, întocmirii documentatiei si înmânarii documentelor legale catre contravenient. Toata discutia dintre politist si contravenient este memorata într-un card, care ulterior se descarca într-un calculator al Politiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca raza de actiune, înregistreaza pâna la 300 de metri", preciza comisarul-sef, Lucian Dinita.

sursa: antena3.ro

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View