Lumea Animalelor > Pisici

Sacra de Birmania - Birmaneza

(1/1)

Pamico:
Sacra de Birmania - Birmaneza

Fascinanta, eleganta si gratioasa, Birmaneza este o pisica de talie medie, cu parul semilung si ochii de culoarea safirului, cu un temperament echilibrat, jucausa, afectuoasa si loiala.

You are not allowed to view links. Register or Login

Istoricul si originea

Exista diferite legende legate de aparitia acestei pisici. Una dintre legende relateaza ca, aceasta rasa ar proveni dintr-o rasa de pisici sacre, care populau templul Khmer de la Lao-Tsunin, dedicat venerarii lui Tsun-Kyan-Kse, Zeita de Aur cu ochii de safir, care veghea asupra calatoriei sufletelor. Se spune ca templul era pazit de cateva sute de pisici de un alb imaculat cu ochii de culoarea chihlimbarului. In timpul unui atac asupra templului, marele preot Kittah Mun-Ha a fost ranit mortal de atacatori.

Pisica sa credincioasa, Sinh, s-a asezat pe trupul muribundului, indreptandu-si privirea catre statueta de aur a zeitei, care trona in centrul templului. In timp ce privea la statueta, blana pisicii a devenit aurie, ochii albastrii, de culoarea safirului, iar cand s-a indreptat spre usa templului, labele sale s-au colorat in maron, cu exceptia partilor care atinsesera trupul preotului si care au ramas albe. Indemnati de privirea pisicii, preotii au inchis usile templului, salvandu-se astfel de la pieire.

Pisica Sinh nu si-a parasit stapanul si a murit la numai sapte zile de la moartea acestuia, calauzindu-i sufletul in lumea de dincolo. Cand calugarii s-au adunat in fata zeitei pentru a alege un nou preot, au sesizat ca toate pisicile, nu demult albe, se transformasera aidoma lui Sinh. In urma acestei istorioare, Birmaneza a devenit Pisica Sacra a Birmaniei.

Din ce in ce mai multe povestiri cu privire la originea Birmanezei pretind ca aceasta s-ar fi dezvoltat in Franta. In 1919, o pereche de pisici birmaneze achizitionate de miliardarul Cornelius Vanderbilt au fost aduse in Franta din templul de la Lao-Tsun. Masculul, Maldapour, nu a rezistat calatoriei, insa femela, Sita, care era gestanta, a reusit sa ajunga cu bine in Franta, unde a si fatat. Rasa este inscrisa in Cartea de Origini Franceza inca din 1925.

In 1959, prima pereche de birmaneze ajunge in Statele Unite, iar in 1967 rasa a fost recunoscuta oficial. De atunci, Birmaneza si-a castigat popularitatea in randul iubitorilor de pisici, devenind a treia cea mai populara rasa de pisici cu parul lung, potrivit statisticilor CFA. In 1966, rasa este recunoscuta oficial si in Marea Britanie

Aspectul exterior si dimensiunile

Birmaneza este o pisica de talie medie, musculoasa, cu o constitutie mediolina, bine porportionata si cu parul semilung. Masculii sunt mai masivi decat femelele. Capul este rotund, cu barbia bine conturata si evidentiata, botul rotund, catifelat si maxilare puternice. Ochii mari, rotunzi, dispusi usor oblic si bine distantati sunt intotdeauna de culoarea safirului. Urechile, nici prea lungi, nici prea scurte sunt dispuse distantat si usor oblic in fata.

Lungimea corpului este aproximativ egala cu inaltimea. Toracele este lat si adanc. Picioarele sunt lungi, robuste, musculoase, cu labele de culoare alba. Coada este de lungime medie, stufoasa. Blana este de lungime medie spre lunga, matasoasa, neteda, cu un desen caracteristic. Blana este simpla, nefiind prevazuta cu un puf profund. Blana este de culoare bej crem sau albastruie aproape in totalitate, cu exceptia extremitatilor (urechi, nas, coada, extremitatile picioarelor) care sunt ciocolatiu inchis. Parul de culoare inchisa de la nivelul fetei formeaza o "masca". Initial, la nastere si in primele saptamani de viata, diferenta dintre cele doua nuante este putin sesizabila. Pe masura ce pisica inainteaza in varsta, diferenta devine din ce in ce mai pregnanta.

Parul de la nivelul fetei este un pic mai scurt, in timp ce cel de la nivelul gatului este mai lung si mai des, formand un guler. Una dintre caracteristicile rasei sunt labele de culoare alb imaculat. Conform standardului, culoarea alba trebuie sa se termine cu o linie dreapta sau dantelata, simetrica, situata sub articulatia carpo-metacarpiana, respectiv, sub cea tarso-metatarsiana sau sub pernita metacarpiana, respectiv, metatarsiana.

Greutatea corporala, in medie, este de 4,5-8 kg.

Personalitatea

Birmanezele sunt afectuoase, devotate si extrem de curioase. Fiind foarte sociabila, Birmaneza adora compania oamenilor si nu ii prea place sa stea mult singura. Extraordinar de telepatica cu persoana cu care-si stabileste o legatura mai puternica, Birmaneza va stii intotdeauna cand sunteti veseli sau tristi si se va comporta ca atare.

Nu este prea galagioasa, miunand mai prelung numai cand "are ceva de spus"
In general, sunt putin active in casa. Pisoii sunt mai jucausi si mai vivaci, in timp ce masculii sunt mai sedentari, "activandu-se" in perioadele de calduri ale femelei. Le place sa fie alintate si rasfatate.

continuarea aici: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View