Categorie General > Stiri Internationale

Cum fenteaza Apple, Google si Microsoft taxele

(1/1)

Pamico:
Cum fenteaza Apple, Google si Microsoft taxele - Ingredientul fiscal secret din reteta succesului

Sunt trei dintre cele mai cunoscute companii din lume, produsele lor fiind folosite de intreaga planeta. Au cele mai mari venituri, profituri si cea mai mare valoare pe bursa. Au fost create de vizionari care au avut parte de cei mai buni programatori si tehnicieni. Reteta succesului  are parte insa si de niste ingrediente nu tocmai ortodoxe. Google, Apple si  Microsoft  economisesc miliarde de dolari anual printr-o inginerie fiscala care le permite sa plateasca impozite minime pentru castigurile obtinute in afara SUA.

You are not allowed to view links. Register or Login

La sfarsitul saptamanii trecute, Google tocmai a prezentat raportul fiscal pe 2011, cerut de SEC (un soi de Fisc al Statelor Unit). Contrastele sunt incredibile. Compania lui Larry Page  a ajuns la 7600 de milioane de dolari profit brut in strainatate, cu mult peste cele 4700 de milioane realizate in SUA. Cu toate acestea, in timp ce compania a platit un impozit de 2.341 milioane dolari in America, in strainatate acesta s-a situat undeva la 248 de milioane, care in mare parte s-a dus la Trezoreria Irlandeza.

Google si Apple au dus la extrem tactica impusa de Microsoft, de a-si vinde licenta, patentele si toate celelalte drepturi in tarile unde sunt cele mai mici impozite. Compania fondata de Bill Gates recunoaste ca-si impoziteaza profiturile in Puerto Rico, Singapore si Irlanda.

Cei trei asi de pe piata IT scapa in acest fel de impozite de pana la 35%, cat sunt in SUA, si ajung sa dea doar 8% din profit ( Microsoft), 3% (Google) sau chiar 2,5% (Apple).

Si lucrurile nu se opresc aici . De exemplu, Google profita nu numai de factura irlandeza, ci si de faptul ca legea din aceasta tara ii permite sa-si transfere profiturile catre alte companii din strainatate, scapand astfel si de impozitul de 12,5% din Irlanda. Banii ajung la firme ce-si au sediul in paradisuri fiscale, unde nu sunt impozitati.

Astfel, drepturile Google au fost achizitionate de o societate din Insulele Bermude, dar inainte de a trece prin Irlanda, banii au fost ajuns initial in Olanda, gigantul IT profitand de reducerile fiscale.

Si Facebook a aplicat, se pare, o schema similara, scriu cei de la Bloomberg, beneficiind de avantajele fiscale din Insulele Cayman.

sursa: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View