Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Tag Heuer Mikrogirder 2000, ceasul cu 7 milioane de batai pe ora

(1/1)

Pamico:
Tag Heuer Mikrogirder 2000, ceasul cu 7 milioane de batai pe ora

Nu exista nici un motiv pentru care o persoana obisnuita ar avea nevoie sa masoare a 2000-a parte a unei secunde. Cu atât mai mult, cu ajutorul unui ceas mecanic. Si atunci de ce e un concept precum Mikrogirder 2000 atât de fascinant?

You are not allowed to view links. Register or Login

Ceasurile Tag Heuer s-au simtit întotdeauna natural în apropierea circuitelor auto. Performantele de viteza ale motoarelor turate trebuiau înregistrate cu precizie, iar mecanismele Heuer au fost unele dintre cele mai populare în cronometrarea întrecerilor importante. Cronometrul mecanic Mikrograph reusea în 1916 sa masoare a suta parte dintr-o secunda, Microtimer înregistra o fractie de 1/1.000 în 1966, pentru ca în 2006, în cadrul unei curse INDY 500, Tag Heuer sa determine câstigatorul la o diferenta de 1/5.000 secunde (prin masurare digitala). Atât Mikrograph cât si Microtimer au fost reanimate si în versiunea de mâna în anii precedenti.

You are not allowed to view links. Register or Login

Performanta e dusa chiar mai departe în 2012. Mikrogirder este primul cronograf care, cu ajutorul unui ac central, poate contoriza 1/2000 dintr-o secunda. Miscarea acului central este ametitoare, cu un numar de 20 de rotatii pe secunda, dar timpul exact poate fi citit doar prin combinarea celor trei ace de pe cadran.

You are not allowed to view links. Register or Login

Fiecare rotatie completa a totalizatorului de zecimi de secunda din partea dreapta a cadranului e interpretata cu o miscare executata de indicatorul de sus, care masoara câte 3 secunde. Citirea se face prin adunarea sumelor indicate de cele trei limbi – 3 x numarul de linii parcurse de indicatorul de la ora 12 + numarul de zecimi de secunde indicat de totalizatorul de la ora 3 + miimile de secunda aratate prin acul central. Butonul care declanseaza mecanismul, dar si coroana care îl armeaza sunt asezate în partea de sus a carcasei, într-un mod care aminteste de cronografele de buzunar, foarte frecvente în istoria marcii.

You are not allowed to view links. Register or Login

Tehnic vorbind, realizarea are legatura cu You are not allowed to view links. Register or Login, componenta mecanica a unui ceas care împarte energia provenita de la barilet în parti egale. Tag Heuer reuseste sa modifice cadenta regulatorului de 250 de ori, de la 4Hz sau 28.800 de batai/h la 1.000 Hz sau 7 milioane de batai pe ora. Evolutia a fost posibila prin abandonarea cu totul a constructiei clasice a esapamentului si înlocuirea rotii si furcii anker cu o coarda metalica a carei vibratie de 7.200.000 de ori pe ora poate fi observata prin decupajul cadranului.

You are not allowed to view links. Register or Login

Vorbim înca de un concept. Mikrogirder 2000 este o demonstratie de forta a Tag Heuer, similara cu masinile futuriste expuse la saloanele auto sau defilarile haute couture de pe podiumurile de moda. Datorita frecventei uriase, cronograful îsi consuma energia dupa doar 4 minute de functionare, ceea ce nu e chiar fezabil în lumea reala. Importanta lui Tag Heuer Mikrogirder este aceeasi cu a oricarui alt concept. Nu tine de utilitate ci de încercarea omului de a-si depasi barierele si de a experimenta. Pentru masuratorile de precizie, mijloacele quartz-digitale vor fi întotdeauna de ajuns. Mikrogirder este un ceas al pasionatilor si visatorilor, dar si un spectacol în miscare pentru toti ceilalti.

sursa: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View