Lumea Animalelor > Discutii & Articole

Exploatarea animalelor in circuri, interzisa in Grecia

(1/1)

Llewellyn:
Grecia a interzis exploatarea animalelor in circuri, indiferent de specie, devenind prima tara europeana care adopta o astfel de masura.

Fundatia Vier Pfoten priveste acest lucru ca pe un succes major pentru miscarea pentru protectia animalelor si solicita guvernului Romaniei sa interzica folosirea animalelor salbatice in circuri cat mai curand posibil.

You are not allowed to view links. Register or Login

Interzicerea tuturor animalelor in circuri sau altfel de spectacole in Grecia este o masura care face parte din noua legislatie pentru protectia animalelor din aceasta tara.

„Din ce in ce mai multe tari decid sa interzica animalele salbatice in circuri, deoarece este clar ca acest mediu nu le ofera conditii minime de trai. Vrem ca ANSVSA, care este responsabila de bunastarea animalelor, sa realizeze ca circurile nu ofera sub nici o forma conditii minime de bunastare a animalelor salbatice. Salutam initiativa Greciei, dar si tarii vecine, Bulgaria, care a adoptat deja de cativa ani aceasta interdictie. Cele doua tari au facut acest lucru fara sa existe vreo presiune legislativa europeana. Dorim ca autoritatile romane sa dovedeasca mai multa intiativa in astfel de schimbari legislative”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator de programe nationale al Vier Pfoten Romania.

Animalele salbatice sufera cel mai mult de pe urma lipsei acute de miscare, din cauza schimbarii permanente a mediului si din cauza transportului pe distante lungi. In total, 14 tari membre UE au interzis sau au limitat folosirea animalelor salbatice in circuri. Romania nu are nici o reglementare in acest sens.

Romanii merg la circ doar daca vad animale

In Romania preocuparile pentru soarta animalelor salbatice incarcerate in custile de la circ lipsesc aproape cu desavarsire. Singura organizatie de protectie a animalelor din tara noastra care a actionat in acest sens este Vier Pfoten, iar demersurile sale pentru interzicerea animalelor in circuri au inceput in urma cu 2 ani.

„Majoritatea circurilor detin animale salbatice, fara sa le poata oferi insa conditiile de viata necesare. Cu atat mai putin sunt indeplinite aceste conditii in cazul circurilor ambulante, in timpul calatoriei. Pentru a ajuta aceste animale, am initiat deja campania „Fara animale salbatice in circuri” al carei scop este semnarea unei petitii de catre cei care sunt de acord cu interzicerea animalelor in circuri, pe care, in momentul in care vor fi stranse 10.000 de semnaturi, o vom trimite autoritatilor”, a declarat pentru „Green Report”, Veronica Tulpan, coordonator proiecte nationale, Vier Pfoten Romania.

Atractia unui spectacol de circ o reprezinta pentru multi oameni dresurile de animale, iar romanii, de la mic la mare, sunt entuziasmati sa vada cum lei fiorosi sau tigri care in jungla te-ar sfasia intr-o clipita trec cuminti si ascultatori prin cercuri de foc sau executa fara sa carcteasca numere dificile impuse de dresori.

Cel mai cunoscut circ din Romania este Variete Globus, din Capitala, iar spectacolele sale au si numere de dresura, tigri, lei albi sau camile, animale care ii incanta pe spectatori.

Directoarea circului, Brindusa Novac, declara cu fermitate ca este impotriva violentei fata de animale insa spune ca, daca spectacolele nu ar mai avea astfel de numere, nu ar mai fi atat de atragatoare.

„Romanii nu vin la circ daca nu vad animale, insa, daca s-ar face un referendum cu privire la intezicerea folosirii acestora in circuri, iar oamenii ar fi de acord sa se intample acest lucru nu as avea nimic impotriva”, a spus Brindusa Novac.

"Suferinta animalelor de la circ este imensa”

Lipsa continua de spatiu, transport permanent si metode indoielnice de dresaj fac parte din viata animalelor salbatice tinute la circ. In aceste conditii, animalele nu vor trai niciodata in conformitate cu necesitatile speciei.

De aceea, multe tari europene doresc interzicerea animalelor salbatice in circuri sau macar imbunatatirea legislatiei in ceea ce priveste detinerea acestora.

"Conditiile deplorabile in care traiesc animalele salbatice la circ nu pot fi controlate si urmarite, iar suferinta lor este imensa. De aceea, Vier Pfoten considera ca suferinta animalelor folosite la circ poate lua sfarsit numai prin interzicerea legala a detinerii de animale salbatice in circuri”, mai spune Veronica Tulpan.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View