Categorie General > Stiri Internationale

SUA si Israel, gata sa ATACE Iranul

(1/1)

Pamico:
SUA si Israel, gata sa ATACE Iranul. Obama: “Nu joc la cacealma. Vorbim foarte serios”

Presedintele american Barack Obama a avertizat Iranul ca nu glumeste absolut deloc atunci cand spune ca SUA va folosi forta daca va fi necesar, pentru a stopa inarmarea Teheranului cu arme nucleare.

You are not allowed to view links. Register or Login

Tot el, insa, le-a spus liderilor Israelului ca un atac asupra Iranului nu ar fi o solutie pe termen lung in rezolvarea acestei crize.

Obama a facut aceste declaratii inaintea intalnirii de la inceputul saptamanii viitoare pe care o va avea cu premierul Israelului, Benyamin Netanyahu, in cadrul careia presedintele american isi va reafirma, inca o data, sprijinul pentru Israel. Analistii se asteapta ca, la aceasta intalnire, Israelul sa ceara SUA sa vina cu un avertisment clar de atacare a Iranului, daca programul nuclear “depaseste limita admisa”.

“Cred ca guvernul israelian stie acest lucru, ca eu, in calitate de presedinte al SUA, nu joc la cacealma. Pe de alta parte, eu nici nu pot sa spun cu voce tare, exact care sunt intentiile noastre. Insa eu cred ca si Iranul dar si Israelul isi dau seama ca vorbim serios atunci cand SUA spune ca este inacceptabil ca Teheranul sa detina o arma nucleara.” a declarat Barack Obama pentru revista Atlantic, citat de The Telegraph.

Presedintele Americii a tinut sa sublinieze ca optiunea sa va fi intotdeauna una pasnica, insa nu se va feri sa foloseasca forta atunci cand va considera ca “este in interesul national al Statelor Unite”. El a precizat ca optiunea militara este ultima solutie care va fi folosita in problema Iranului, insa – a mai adaugat el – va incerca sa-l faca pe Netanyahu sa inteleaga ca solutia pe termen lung este sa convinga Teheranul ca dezvoltarea unei arme nucleare nu este in interesul sau.

Casa Alba intentioneaza sa aplice noi sanctiuni si sa poarte noi discutii cu Teheranul si principalele state puternice din lume. Insa premierul israelian a avertizat vineri ca membrii comunitatii internationale nu ar trebui sa cada in “capcana” acestor negocieri, in timp ce Iranul isi continua nestigherit cursa inarmarii nucleare. “Cred ca cererile formulate Iranului ar trebui sa fie clare: dezasamblati uzina nucleara subterana din Qom, opriti activitatile de imbogatire a uraniului si scoateti afara din Iran tot materialul radioactiv. Si cand spun tot materialul, ma refer la absolut tot!”.

De altfel, Netanyahu a declarat ca statul Israel va actiona impotriva Iranului daca se va simti amenintat. “In ceea ce priveste Israelul, la fel ca orice alt stat suveran, ne rezervam dreptul de a ne apara impotriva unei tari care lucreaza pentru distrugerea noastra”, a mai spus oficialul israelian.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View