Currently:
  • Ingrijirea plantelor de acvariu 5 1

Lumea Animalelor > Acvaristica

Ingrijirea plantelor de acvariu

(1/1)

Pamico:
Ingrijirea plantelor de acvariuPlantele au nevoie de lumina, de saruri minerale (ingrasaminte), de bioxid de carbon (Co2) pentru a se dezvolta. Justa proportie a acestor elementele, le permite plantelor acvatice sa traiasca si sa se reproduca. Acvaristul trebuie deci sa fie in egala masura si un bun gradinar.

Apa
Plantele acvatice sunt foarte sensibile la calitatea apei. Unele plante sunt usor de mentinut cum ar fi ferigile flotante, alte plante necesita o apa dulce si acida sau din contra bazica si dura. Plantele se vor dezvolta armonios numai intr-o apa adaptata necesitatilor lor.

Lumina
Plantele de acvariu au nevoie de o iluminare puternica in general, obtinuta cu ajutorul tuburilor fluorescente speciale. Daca iluminarea este insuficienta in caliate sau cantitate, plantele ingalbenesc si sfarsesc prin a pierii.

Tendinta actuala pentru iluminarea acvarilor cu lampi fluorescente este folosirea lampilor cu “spectru complet”, adica lampi cu o anumita uniformitate a distributiei spectrale in interiorul campului de lungimi de unda care stimuleaza fotosinteza, in intervalul 400 – 700 nm. Lampile cu aceste caracteristici sunt in principal cele fluorescente sau cele cu halogenuri metalice.
Cateva exemple de astfel de tuburi in imaginile de mai jos:


Aqua Medic T5 Plant Grow 24W-550mm


JBL SOLAR COLOR T5 ULTRA 438mm-24W


Arcadia T8 Original Tropical 25W-742mm

Sursa foto: You are not allowed to view links. Register or Login

Biozidul de carbon (Co2), oxigenul (O2) si fotosinteza
Plantele in mediul lor natural ca si in acvariu, contribuie la oxigenarea apei. Sub influenta luminii (deci numai ziua) ele absorb bioxidul de carbon eliminat prin respiratie de pesti si produc oxigen, aceasta este fotosinteza care le permite cresterea.
O crestere a procentului de oxigen face sa creasca ph-ul. Noaptea, productia de Co2 acidifiaza apa, pH-ul coboara. Acest fenomen nu este in realitate vizibil decat in acvariile cu multe plante si dens populate si produce rar probleme pentru pesti.

Ingrasamintele
Din momentul in care acvariul este pus in functiune, sarurile minerale din apa si sol sunt consumate progresiv. Pentru a suplini acest consum inevitabil, iata cateva solutii:

- prin schimbarea cu regularitate a unei parti din apa (10% din volum pe saptamana in general) se introduce o apa "noua" ce contine saruri;
- adaugarea de ingrasaminte lichide special concepute pentru plantele acvatice;
- adaugarea de ingrasaminte solide sub forma de pastile ce se plaseaza la baza plantelor. Eliberarea sarurilor minerale este progresiva.

Sarurile minerale
In aceasta categorie intra toate substantele necesare cresterii plantelor. Sarurile minerale sunt absorbite de catre radacinile si frunzele plantelor adevarat acvatice si prin radacini la plantele amfibii. Acvariul este un mediu inchis, sarurile minerale din sol si apa se epuizeaza progresiv, mai mult sau mai putin rapid in functie de numarul plantelor. Ca si la plantele de apartament va trebui sa avem in vedere adaugarea lor.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View