Currently:
  • Made in IBM Labs: Holey Optochip - un trilion de biti de informatie pe secunda 5 1

Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Made in IBM Labs: Holey Optochip - un trilion de biti de informatie pe secunda

(1/1)

Pamico:
Made in IBM Labs: Holey Optochip - chip-ul capabil sa transfere un trilion de biti de informatie pe secunda cu ajutorul luminii

Fluxul imens de date care se prefigureaza in viitorul apropiat si chiar si cel din prezent, necesita platforme de comunicatii optice cat mai rapide, mai flexibile si mai ieftine.
La Conferinta de la Los Angeles din data de 08 Martie 2012, care a avut loc pe teme de Comunicatii Optice, IBM a prezentat un prototip, mai exact un transceiver - Holey Optochip. Prima emisie-receptie in paralel capabila sa transfere un terabit(un trilion de bits) de date pe secunda, echivalentul a 500 de filme HD descarcate simultan.


Photomicrograph of IBM Holey Optochip. Original chip dimensions are 5.2 mm x 5 .8 mm

Cu posibilitatea de transfer la viteze de opt ori mai mari decat a componentelor optice paralele din ziua de azi, aceasta descoperire ar putea transforma modul in care datele sunt transmise astazi, intr-o noua era a comunicatiilor si divertismentului.
Viteza de emisie-receptie a unui singur transceiver, este echivalenta cu o latime de banda consumata de 100.000 de utilizatori, comparativ cu 10 Mb/s cat este in prezent considerat internetul de mare viteza. Sau si mai concret, ar fi nevoie de numai o ora pentru a transfera intreg continutul Bibliotecii Congresului S.U.A.

Progresul in domeniul comunicatiilor optice a condus la o explozie de noi aplicatii si servicii, cantitate de date imensa care este transmisa prin intermediul retelelor corporatiste. De asemenea si retelele "consumer" continua sa creasca vertiginos.
La un terabit/secunda cat ne promite IBM cu ajutorul acestui chip, vom beneficia de o latime de banda fara precedent si de toate avantajele care deriva de aici pe parte de comunicatii.

Cercetatorii IBM au dezvoltat Holey Optochip prin practicarea a 48 de gauri intr-un chip standard de siliciu de tip CMOS. Gaurile permit accesul optic prin partea din spate a chip-ului la cele 24 de canale emitatoare si 24 receptoare. Chip-ul este ultra compact si are un consum redus de energie.


Photomicrograph of the back of the IBM Holey Optochip with lasers and photodectors visible through substrate holes.

"Optic paralel" este o tehnologie de transmisie date pe fibra optica, transmisie cu o densitate foarte mare de date si care se face de obicei pe distante scurte, pana in 150m.
Tehnologia "optic paralel" difera de cea clasica de tip duplex serial unde datele sunt transmise si receptionate simultan in mai multe fibre optice.

Transceiver-ul Holey Optochip  masoara doar 5,2 mm x 5,8 mm si este proiectat pentru a fi cuplat direct la o matrice standard de 48 de canale prin intermediul unui sistem de lentile de mare eficienta.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View