Currently:
  • Povestea iepurasului de Pasti 5 1

La o cafea de vorba > Pasti

Povestea iepurasului de Pasti

(1/1)

Pamico:
Povestea iepurasului de PastiSe spune ca demult, tare demult, undeva, la o margine de sat, traia o mama singura care-si crestea, cu multe sacrificii, dar si cu infinita dragoste, cei sapte copilasi ramasi orfani dupa ce un trunchi urias de copac se prabusise peste tatal lor in timpul unei furtuni cumplite care-l prinsese in padure.

Se apropia Sarbatoarea Pastelui si biata mama era tare necajita ca nu avea cu ce sa cumpere cadouri la copii, asa cum se obisnuia si pe atunci. Si, pe cand copilasii erau la padure sa adune niste vreascuri pentru foc, mamei i-a venit o idee pe care imediat a pus-o in practica.

Cu multa dragoste, de care numai mamele adevarate sunt in stare, femeia a vopsit niste oua, apoi le-a pus in poala sortului si a mers in gradina.

Undeva, intr-un colt nu prea indepartat al gradinii a facut un cuibar in care, cu multa grija, ca sa nu le sparga, a pus ouale pe care, apoi, le-a acoperit cu frunze si crengute uscate dupa care si-a vazut de treburile ei, pe langa soba, pentru ca-n ajun de sarbatoare mamele au foarte multe de facut, de pregatit.

A doua zi de dimineata, dupa ce s-au trezit din somn, copiii au intrebat nerabdatori dar si curiosi ce cadouri vor primi, stiut fiind ca era zi de Pasti. Atunci, mama le-a spus sa mearga in gradina pentru ca acolo-si vor gasi cadourile. Galagiosi, razand si harjonindu-se, copiii au navalit, unul dupa altul, in gradina.

Speriat de glasurile lor, un iepuras tasneste de undeva, dintr-un colt al gradinii unde se odihnea, si o ia la fuga. Curiosi, copiii s-au indreptat in fuga spre locul din care iepurasul tocmai tasnise si acolo, sub frunzele uscate, au gasit ouale rosii, frumos incondeiate.

Bucurosi, copiii au inceput sa cante, sa danseze, sa bata din palme si sa strige, convinsi de ceea ce au vazut, ca iepurasul le-a adus cadouri.

Chiar si astazi inca mai exista obiceiul ca in ziua intai de Pasti, copiii sa fie trimisi in gradina ca sa-si caute cadourile pe care iepurasul le-ar fi lasat acolo, special pentru ei, inca din zori.

You are not allowed to view links. Register or Login

O alta legenda spune asa:

În traditia pagâna anglo-saxona exista o zeita pe nume Eostre, cunoscuta drept zeita primaverii. Simbolurile ei principale erau oul si iepurele. Exista o legenda potrivit careia zeita a gasit o pasare ranita în timpul iernii, iar singura solutie pentru a o salva a fost sa o transforme în iepure. Desi nu mai era pasare, iepurele putea sa faca oua.Primavara avea loc un festival dedicat zeitei, care tinea din martie pân la sfârsitul lui aprilie. Când crestinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe traditii din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în acelasi timp si îi încurajau pe pagâni sa se converteasca. Drept rezultat, numele Pastelui în engleza, Easter, provine de la Eostre.

Iepurasii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar si penrtu ca iepurii sunt puternic legati de luna în traditia pagâna. Iepurele era si un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determina în ce zi sarbatorim Pastele în fiecare an.

În Germania, iepurasii de Pasti erau albi si se credea ca daca un copil este foarte cuminte, un iepuras le va aduce un cos plin de oua colorate. In secolul 19, tot în Germania s-au nascut si primii iepurasi de Pasti, dulci. Erau facuti din aluat de foi si zahar.

În zilele noastre, iepurasul de Pasti exista cam în toata lumea, existând doar mici diferente între traditii. Exista însa câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. În Elvetia, de exemplu, cucii aduc ouale colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mici cred în vulpita de Pasti.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View