Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Cyberplasm - micro-robotul care va trai în noi

(1/1)

Pamico:
Cyberplasm - micro-robotul care va trai în noi

Oamenii de stiinta britanici lucreaza la realizarea unui micro-robot care va actiona la fel ca un organism viu, identificând bolile din corpul uman.Intitulat Cyberplasm, micro-robotul va aplica cele mai noi realizari din domeniul microeletronicii în cadrul unui design biomimetic (în care tehnologia este inspirata de natura).

Micro-robotul va beneficia de un sistem nervos electronic, urmând sa fie dotat cu „ochi” si cu „nas” - senzori derivati din celule de mamifer si cu muschi artificiali ce vor folosi glucoza ca sursa de energie.

Micro-robotul Cyberplasm va fi proiectat sa imite functiile esentiale ale Lampretei, o creatura ce traie?te în Oceanul Atlantic. Lampreta prezinta un sistem nervos extrem de primitiv, mai usor de imitat decât sistemele nervoase mai sofisticate. Sistemul nervos al lampretei si faptul ca acest animal înoata l-au facut candidatul ideal pentru acest proiect.

Oamenii de stiinta spera ca astfel inventia va putea fi extrem de sensibila la mediul înconjurator în care este introdusa. Cercetatorii vor sa introduca acest micro-robot în corpul uman, unde va „înota” fara probleme, detectând afectiunile de care sufera pacientul.

„Nimic nu se compara cu capacitatea naturala a unei fiinte vii de a observa si detecta prin miros mediul sau înconjurator, colectând astfel date despre ce se petrece în jurul sau”, a explicat Daniel Frankel, bioinginer la Universitatea Newcastle.

„Momentan dezvoltam si testam componentele individuale ale Cyberplasm, urmând sa atingem faza de asamblare în aproximativ doi ani. Credem ca Cyberplasm va putea fi folosit în cazuri concrete în maxim 5 ani”, sustine Frankel.

Oamenii de stiinta estimeaza ca primul prototip al Cyberplasm urmeaza sa masoare mai putin de un centimetru în lungime. În viitor, cercetatorii afirma ca acesta ar putea ajunge sa masoare maxim 1 milimetru sau chiar sa fie construit la scara nanometrica.

Proiectul Cyberplasm este realizat la Universitatea Newcastle, în cadrul unei colaborari internationale finantate de o institutie din Marea Britanie, Engineering and Physical Sciences Research Council, si de o institutie din SUA, National Science Foundation.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View