Lumea Animalelor > Discutii & Articole

Creierul uman programat genetic sa acorde atentie necuvântatoarelor

(1/1)

Pamico:
Creierul uman programat genetic sa acorde atentie necuvântatoarelor

Potrivit unui nou studiu, creierul uman este construit astfel încât sa acordam atentie animalelor. Acest raspuns cerebral se datoreaza trecutului nostru, indiferent ca este vorba de acela de vânatori sau de crescatori de animale.Miile de ani în care fie ca am îngrijit animale, fie ca am fugit dupa ele sau de ele, pentru a supravietui, au influentat modul de dezvoltare al creierului uman - drept dovada, chiar privirea unor imagini cu animale cauzeaza, pentru cei mai multi dintre oameni, un raspuns cerebral, indiferent ca vorbim despre unul afectiv ori despre unul de repulsie sau de frica.

Potrivit unei cercetari publicate în revista Nature Neuroscience, nu conteaza cât de tehnologizati ori de urbanizati am devenit - animalele continua sa exercite o influenta asupra creierului nostru mai mult decât orice alta fiinta, loc sau obiect.

Ralph Adolphs, profesor la Institutul de Tehnologie din California, coautor al studiului, explica aceasta reactie "ca fiind cruciala pentru creier, astfel încât sa poata detecta foarte rapid prezenta animalelor, probabil din nevoia de a se feri de pradatori si din nevoia de a vâna...atât detectarea pradatorului, cât si a vânatului necesita reactii rapide de detectare a formelor, care nu de putine ori sunt camuflate în natura."

Cercetatorii au înregistrat modul în care creierele a 41 de pacienti, care au suferit operatii de neurochirurgie, au raspuns la imagini înfatisând oameni, monumente, animale ori obiecte. Pe parcursul a 111 sesiuni experimentale, oamenii de stiinta au monitorizat activitatea cerebrala a subiectilor în timpul vizionarii a 100 de fotografii per sesiune. Monitorizarea a fost atât de precisa, încât putea indica reactia fiecarui neuron individual.

Studiul a relevat faptul ca neuronii din amigdala dreapta (structura neuronala localizata în creier în lobul temporal) raspundeau în special la fotografiile înfatisând animale, fie ca era vorba despre animalute dragute, fie ca era vorba de pradatori amenintatori.

Florian Mormann, conducatorul proiectului, sustine ca amigdala dreapta a fost în trecut implicata în procesarea atât a stimulilor de aversiune, cât si a celor de recompensare. Pe durata trecutului nostru evolutiv, animalele reprezentau fie pradatori (aversiune), fie prada (recompensa). De altfel, studii anterioare au aratat ca în timpul evolutiei, emisfera dreapta a creierului s-a specializat în lucrul cu stimulii comportamentali.

În afara mediului experimental, oamenii nu doar vad animalele, le pot si auzi - desi studiul s-a rezumat la imagini, cercetatorii cred ca amigdala ar putea fi "activata" si de strigatele animalelor.

Chiar daca unii oameni nu sunt "miscati" în niciun fel de fotografiile înfatisând animale, cercetatorii sustin ca activitatea cerebrala este oricum declansata. Pe scurt, ei afirma ca animalele ne provoaca oricum simtaminte, doar ca este posibil ca fiecare sa reactioneze în felul sau, unic. Pentru stramosii nostri, reactia era probabil, dupa caz, de a fugi, ascunde, admira sau ucide.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View