Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Celule fotovoltaice ultra-subtiri de doar 1,9 micrometri

(1/1)

Pamico:
Celule fotovoltaice ultra-subtiri de doar 1,9 micrometri

Oamenii de stiinta din Japonia si Austria au reusit sa creeze celule fotovoltaice mai subtiri decât matasea de paianjen si atât de flexibile, încât pot fi înfasurate în jurul unui fir de par uman.


Foto: AFP

Pelicula ultra-subtire este alcatuita dintr-un strat de electrozi asezat pe o folie de plastic si are o grosime de doar 1,9 micrometri, reprezentând o zecime din cele mai subtiri celule fotovoltaice create anterior. Prin faptul ca sunt extrem de subtiri si de flexibile, celulele fotovoltaice pot avea mai multe utilizari. Astfel, ele pot fi incluse în dispozitive portabile de încarcare electrica sau în materiale textile electronice aplicate pe haine.

Având în vedere ca sunt foarte subtiri, celulele devin elastice si cântaresc atât de putin ca nu le simtim. "Un dispozitiv de încarcare realizat dintr-o astfel e folie poate fi atasat pe haine, iar oamenii vârstnici, care doresc sa îsi monitorizeze permanent starea de sanatate, nu vor mai fi nevoiti sa care baterii dupa ei", a declarat Tsuyoshi Sekitani, de la Universitatea din Tokyo.

Energia solara a devenit un domeniu din ce în ce mai urmarit de omamenii de stiinta si consumatorii din Japonia care, în urma dezastrului nuclear de anul trecut, au devenit mai atrasi de sursele alternative de energie.

Acum cercetatorii de la Universitatea din Tokio, Japonia, si Universitatea Johannes Kepler, din Austria, care au realizat celulele fotovoltaice ultra-subtiri, lucreaza la dezvoltarea randamentului prin care dispozitivul este capabil sa transforme lumina soarelui în energie electrica si spera ca produsul lor sa poata fi comercializat în mai putin de cinci ani.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View