Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Benzile desenate cu X-Men devin realitate

(1/1)

Pamico:
Benzile desenate cu X-Men devin realitate

Benzile desenate cu X-Men vor deveni realitate si asta datorita faptului ca cercetatorii de la UT Dallas au conceput un cip capabil sa vada prin ziduri, lemn, plastic sau haine si care se poate integra usor intr-un telefon mobil.Un nou cip hi-tech cu raze-x, montat intr-un telefon mobil, va permite utilizatorului sa vada prin pereti, prin lemn si plastic si de asemenea prin materiale textile cum este imbracamintea.

Acest mobil cu raze-x este de un real ajutor si in medicina, acolo unde personalul medical va putea face investigatii rapide in interiorul corpului uman in vederea depistarii unor tumori canceroase, fara a mai fi nevoie de expunerea pacientului la investigatii cu raze-x puternice si daunatoare cum este in momentul de fata si nici de teste scumpe cu ajutorul aparaturii RMN.
Cercetatorii sustin ca acest nou cip poate detecta tinte prin pereti sau poate veni in ajutorul bancherilor pentru a descoperi bancnotele false.Cip-ul are in momentul de fata dimensiuni care ii permit sa fie integrat cu usurinta intr-un telefon mobil sau in alt dispoziti portabil. Desi scanerul "terahertz" este cunoscut si folosit in alte aplicatii, el nu a fost accesibil publicului larg pana in momentul de fata. Scanerul "terahertz" functioneaza intr-un interval de lungimi de unda care se incadreaza in spectrul dintre microunde si infrarosu.

"Aceasta realizare deschide un drum neexploatat al spectrului electromagnetic pana in momentul de fata, pentru aplicatii de larg consum cat si pentru aplicatii medicale",  a spus dr. Kenneth O, profesor de inginerie electrica de la UT Dallas. "Imagistica "terahertz"  are un potential nelimitat de care am putea beneficia cu totii", mai spune acesta.

Cu ajutorul noului cip nu va mai fi nevoie de implementarea in dispozitive a unor serii de lentile ca pana acum, ceea ce va duce la scadere pretului si a gabaritului acestora. Un alt avantaj este constructia cip-ului in sine, care se bazeaza pe o tehnologie CMOS ieftina si care este folosita pe scara larga in toate dipsozitivele electronice la ora actuala.

"Combinatia intre CMOS si "terahertz" inseamna ca putem pune acest cip si receptor pe spatele unui telefon mobil transformandu-l intr-un dispozitiv de buzunar, care poate vedea prin obiecte", spune dr. Kenneth O. Insa acest lucru va fi posibil numai pe distante mici, de maxim 4 cm, pentru a nu se atenta la viata privata a oamenilor.

Imagistica "terahertz" va deschide o noua poarta in aplicatiile de larg consum. Se vor putea detecta obiecte ascunse in pereti, la autentificarea unor documente importante, detectarea banilor falsi, in medicina pentru descoperirea unor tumori canceroase, in verificarea anumitor procese tehnologice si multe altele.

Proiectul a fost prezentat la International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), cea mai recenta conferinta de acest gen. Echipa spune ca va dezvolta mai departe proiectul si ca va construi un intreg sistem de imagistica de lucru bazat pe sistemul "CMOS-terahertz".

You are not allowed to view links. Register or Login
Foto: Daily Mail

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View