Categorie General > Stiinta si Tehnologie

LSST - Cea mai mare camera digitala din lume: 3,2 miliarde de pixeli

(1/1)

Pamico:
LSST - Cea mai mare camera digitala din lume: 3,2 miliarde de pixeli

Camera LSST(Large Synoptic Survey Telescope) va face parte dintr-un ansamblu ce va forma cel mai mare si performant telescop construit pana in momentul de fata. Acesta va fi construit in Chile de catre SLAC National Accelerator Laboratory din S.U.A, care promite ca acest performant telescop va schimba total modul de a vedea si intelege ce se intampla in univers.O imagine luata cu LSST, este echivalentul a 800.000 de imagini luate cu un aparat de 8 mega-pixeli, dar la o calitate mult superioara. Din declaratiile celor de la SLAC National Accelerator Laboratory, camera va fi capabila sa surprinda cele mai rapide, profunde si de amploare imagini ale universului luate vreodata.
Camera va scana saptamanal  zona vizibila a cerului si va aduna informatii intr-o arhiva publica de date fara precedent - aproximativ sase milioane de gigaocteti pe an.Noul telescop va ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine ce se intampla in universul nostru si sa raspunda la intrebari critice legate de materia intunecata, de centurile de asteroizi, de structura acestora, de planete si multe alte domenii ale astronomiei si fizicii fundamentale. 
"Cu 189 de senzori si peste trei tone de componente, care trebuie sa fie asambalate intr-un spatiu extrem de strans, va puteti imagina cat de complex este acest instrument de lucru", a declarat Nadine Kurita, manager de proiect pentru LSST camera la SLAC.

"Dar, avand in vedere provocarile enorme necesare pentru a asigura o astfel de imagine cuprinzatoare a universului, a fost o oportunitate incredibila de a crea ceva atat de unic.", mai spune acesta.Daca treaba continua asa cum a fost planificat, fara alte incidente, constructia telescopului va incepe in 2014. Lucrarile preliminare au inceput deja la LSST, cu oglinda primara, avand un diametru de 8.4 m. Telescopul va fi montat la final pe varful Cerro Pachon in nordul Chile.
Ca un element primar al energiilor din univers, misterioasa materie intunecata va fi pe langa altele, elementul principal de studiu cu ajutorul acestui performant telescop. 

You are not allowed to view links. Register or Login
Foto: Todd Mason. Mason Productions Inc.

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View