Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Sabre - Motorul care va revolutiona transportul aerian, a fost testat cu succes

(1/1)

Pamico:
Sabre - Motorul care va revolutiona transportul aerian, a fost testat cu succes

Un salt urias pentru transportul aerian civil. Cercetatorii au testat cu succes motorul destinat aeronavei Skylon care va face posibila deplasarea in orice punct de pe glob in doar patru ore, la viteza hipersonica de 6000 km/h (Mach 5).


Foto: BBC

Aeronava Skylon va fi capabila sa decoleze si sa aterizeze de pe un aeroport conventional si va zbura la o altitudine de 29.000 km putand transporta atat pasageri cat si echipament, la o viteza care o depaseste de cinci ori pe cea a sunetului. Cand proiectul va fi finalizat, Skylon va deschide o noua era in transportul aero-spatial.
Motorul Sabre, un hibrid intre un motor cu reactie standard si un motor de racheta, a fost testat cu succes de specialistii de la Reaction Engines Limited, cei care l-au proiectat, acestia declarand ca si urmatoarele teste spera ca se vor incheia cu succes, astfel incat proiectul sa poata intra in faza finala.


Foto: BBC

"Putem reduce lumea la patru ore - timpul maxim pentru a merge oriunde. Si de asemenea, vom avea o aeronava care poate merge in spatiu, inlocuind cu succes toate rachetele pe care le folosim astazi", a declarat pentru BBC Alan Bond, director la Reaction Engines Limited.

Motorul foloseste in prima faza un tip special de schimbator de caldura cu pre-racire care ia oxigenul din atmosfera si il raceste cu mai mult de 100 de grade celsius, inainte de a fi comprimat in motor si ars impreuna cu hidrogenul.

In a doua faza motorul trece pe hidrogen lichid in combinatie cu o mica parte de oxigen lichid, pentru a propulsa avionul in spatiu. O astfel de abordare in functionarea motorului, va face avionul mult mai usor si nu va mai fi nevoie sa se treaca prin toate etapele de schimb de combustibil care se folosesc in prezent la rachetele conventionale."Pana in momentul de fata, 85% din banii alocati proiectului au venit de la investitori privati si sponzorizari", declara Alan Bond. "Pentru a finaliza proiectul insa, Reaction Engines Limited are nevoie de 250 de milioane de lire sterline si aici este nevoie de implicare guvernului", mai spune acesta.Alan Bond a continuat: "Acest lucru ofera oamenilor increderea ca ceea ce facem noi este o munca reala si nu este science-fiction".

Vorbind despre motor atunci cand acesta era inca in stadiul de proiect, Richard Varvill unul din directorii tehnici si unul dintre fondatorii Reaction Engines, a declarat pentru revista "Inginer": "Accesul la spatiu este extraordinar de scump inca, dar nu exista nici o lege a fizicii care sa spuna ca nu ar putea sa fie si altfel. Avem nevoie doar de sustinere pentru a demonstra ca proiectul este viabil."

You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View