Categorie General > Stiinta si Tehnologie

In cautarea vietii

(1/1)

Pamico:
In cautarea vietii

Nisipurile fierbinti de linga orasul Baker din California au fost folosite pentru a simula solul planetei Marte de catre oamenii de stiinta americani, pentru testul unui model al ultimei generatii de rovere, numita Curiosity. Un asemenea rover a fost deja lansat anul trecut pe 26 noiembrie si este programat sa aterizeze la baza unui munte din Craterul Gale, aflat pe linia ecuatorului planetei Marte, in mai putin de 3 luni.In seara zilei de 5 August, se asteapta ca cei de la statia de control sa trimita comenzile potrivite dupa ce Curiosity va ateriza si isi va incepe misiunea evaluata la 1.6 miliare de dolari si prevazuta sa dureze 2 ani. Cercetatorii au de gand sa foloseasca Rover-ul pentru a studia straturile de roci, in speranta de a gasi dovezi ale unui lac uscat vechi si poate chiar viata microbiana.

Echipa de la laboratorul NASA Jet Propulsion, din Pasadena, California, a facut teste comparative cu fratele geaman al lui Curiosity, poreclit Sperietoarea de ciori, pentru a fi siguri ca acesta va fi capabil de a conduce, a face poze si de a colecta probe atunci cand va ajunge la destinatie.Dunele accidentate din Dumont, in apropiere de Valea Mortii sunt un substitut perfect pentru peisajul accidentat al planetei Marte si a permis celor care controleaza Rover-ul, sa afle care sunt metodele cele mai bune pentru a depasi trecatorile si capcanele ascunse in nisip.

Pete Theisinger, manager de proiect la Mars Science Laboratory, a declarat ca echipa sa se confrunta cu o stare de anxietate in asteptarea marelui eveniment.

"Cu fiecare zi care trece, suntem mai aproape de cea mai mare provocare a acestei misiuni", a spus el.

O misiune similara efectuata de catre Opportunity, un frate mai in varsta al lui Curiosity, a aratat cat de dificile vor fi conditiile.Saptamana aceasta Opportunity se va trezi si el la viata, dupa 19 saptamani de hibernare care a avut loc datorita intunecatei ierni martiene, fenomen care a oprit alimentarea solara a bateriilor acestuia. Opportunity isi continua munca in emisfera sudica a planetei, in ciuda faptului ca misiunea inceputa in ianuarie 2004, a fost programata sa dureze doar trei luni.

Se spera ca noul Rover Curiosity, care a fost lansat in noiembrie anul trecut cu o racheta Atlas V, sa-l inlocuiasca cu succes pe camaradul sau Opportunity care trebuia sa se pensioneze cu mult timp in urma.

You are not allowed to view links. Register or Login
Foto: Reuters

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View