Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Ce mai copiaza chinezii? "F-22 Raptor", avioane de lupta americane

(1/1)

Pamico:
Ce mai copiaza chinezii? "F-22 Raptor", avioane de lupta americane

Prin zborurile de test efectuate deasupra zonei Chengdu din sud-vestul Chinei care au avut loc de curand cu noile avioane de lupta J-20 Might Dragon, China vrea sa demonstreze inca odata daca mai era nevoie, ca nu este numai o mare putere economica, ci si militara.
Numai ca J-20 Might Dragon seamana izbitor cu avionul american F-22 Raptor.


J-20 Might Dragon


F-22 Raptor

Zoborurile de debut ale avioanelor J-20 Might Dragon si in care se pare ca acestea s-au comportat foarte bine, pot servi ca un avertisment adus US Air Force ale caror F-22 Raptor au probleme se pare cu instalatia de oxigen din cabina de zbor, aducand prejudicii pilotilor.

Foarte multe repere ale J-20 Might Dragon seamana foarte mult cu cele ale avionului american, chinezii fiind acuzati ca au folosit planuri ale avionului F-22 Raptor furate sau puse la dispozitie de catre rusi, ceea ce chinezii neaga cu vehementa.

J-20 Might Dragon face din China a treia mare putere care detine avioane de tip "stealth", nedetectabile. Succesul chinezilor este cu atat mai rasunator cu cat americanii sunt acuzati ca avioanele lor sunt prea scumpe, au probleme de securitate si nu in ultimul rand al deselor conflicte de munca.

Nu mai departe Lockheed’s F-22 Raptor ultimul model "stealth" al americanilor, o investitie care a costat 66.7 miliarde de dolari, are probleme serioase cu instalatia de oxigen, ceea ce a dus la otravirea pilotilor, iar muncitorii care lucreaza la modelul Lockheed F-35 au intrat in greva. Astfel la prima vedere China jubileaza, iar SUA este in regres din acest punct de vedere.

Constructia avionului F-35 a fost de asemenea amanata mai multi ani din cauza costurilor de proiectare ridicate, astfel ca acum constructia si utilarea armatei cu mai multe astfel de modele ar duce costurile la sute de miliarde de dolari.

China a sustinut initial ca avionul J-20 Might Dragon nu va fi gata pana in 2017, iar americanii au fost si mai pesimisti, le-au dat ca termen 2020.  :)

Avionul va fi livrat curand armatei de la care asteapta un feedback pentru a putea imbunatati urmatoarea generatie.

Cei de la Wired spun ca avionul J-20 beneficiaza de motoare importate de la rusi si ca e posibil ca acestea sa aiba probleme in timp.

Cand J-20 Might Dragon a fost prezentat, mai multe natiuni, mirate de cat de repede a fost construit avionul, au declarat ca planurile acestuia au fost furate. Nu mai departe, anul trecut China a fost implicata intr-un scandal in care indo-americanul Noshir Gowadia, fost inginer pe bombardierele B-2 stealth a fost arestat si condamnat la 32 de ani de inchisoare pentru furt de informatii in favoarea Chinei.

China neaga si sustine cu tarie ca avionul a fost conceput de inginerii si designeri proprii, fara niciun plan din afara. Xu Yongling pilot de incercare pe J-20 a declarat ca avionul are capabilitati de croaziera supersonice si o extraordinara manevrabilitate in aer, ceea ce va aduce un plus tarii sale din punct de vedere militar.
Acuzati ca au furat tehnologie si de la modelul F-117, el a mai adaugat ca e imposibil asa ceva datorita faptului ca F-117 are o tehnologie mult invechita, ceea ce o face de neutilizat pe avioanele de lupta moderne.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View