Currently:
  • SKA - Cel mai mare telescop din lume va fi gazduit de trei tari 5 1

Categorie General > Stiinta si Tehnologie

SKA - Cel mai mare telescop din lume va fi gazduit de trei tari

(1/1)

Pamico:
SKA - Cel mai mare telescop din lume va fi gazduit de trei tari

Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda vor gazdui cel mai mare telescop radio, construit vreodata. Cele trei tari care au constituit organizatia Square Kilometre Array (SKA), au luat aceasta decize intr-o reuniune care a avut loc astazi. Uriasul telescop alcatuit din mii de antene, va fi gazduit in zone apartinand celor trei tari, iar proiectul va costa aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Cercetatorii spun ca proiectul are ca scop cercetarea Universului timpuriu, testarea teoriei gravitatiei a lui Einstein, cautarii vietii extraterestre si altele. Uriasul telescop va avea o suprafata de colectare a datelor de 1 milion de metrii patrati, echivalentul aproximativ a 200 de terenuri de fotbal. Pantru asta va fi necesar sa se combine semnalele trimise de mii de antene mici raspandite pe mii de kilometrii.Tintele SKA vor fi sursele radio care emit pe lungimi de unda centimetrice pana la metrice.

Printre acestea se afla si norii de hidrogen din Universul timpuriu care au colapsat si au format primele stele si galaxii. SKA va cartografia cu precizie pozitia celor mai apropiate galaxii din miliardele existente si ar trebui sa dezvaluie noi detalii despre "energia intunecata", misterioasa presiune negativa care pare sa impinga universul in afara cu o viteza tot mai mare.

Telescopul va observa influenta campurilor magnetice cu privire la dezvoltarea de stele si galaxii si de asemenea a pulsarilor si stelelor moarte care trimit spre Pamant fascicule de unde radio foarte precise, din trecutul indepartat al Universului.Astronomii cred ca aceste obiecte foarte dense, ar putea detine cheia unei teorii mult mai complete despre gravitatie, decat cea propusa de Einstein.

Australia a pus la dispozitie pentru aceast proiect zona Boolardy Station la aproximativ 500 km nord de Perth, in Australia de Vest, in timp ce Africa de Sud a ales ca locaie centrala zona Karoo in Northern Cape, la aproximativ 95 km de Carnarvon.

Ambele locatii au conditii excelente pentru radio astronomie, fiind situate la distante mari de zonele populate, interferentele cu releele de telefonie si televiziune fiind aproape inexistente.Membrii SKA includ Marea Britanie, Olanda, Italia, China, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud si India care are statut de membru asociat.

Proiectul va fi o investitie majora pentru toti membrii, prima faza avand o valoare de 90 de milioane de euro si va incepe in 2015/2016 ridicandu-se la final la suma de 360 de milioane de euro. Costul total al proiectului este momentan incert, insa se estimeaza ca va fi undeva in jur de 1,2 -1,5 miliarde de euro.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View