Categorie General > Stiri Internationale

Consumul carnii de maimuta - o potentiala sursa de infectare cu HIV

(1/1)

Pamico:
Consumul carnii de maimuta - o potentiala sursa de infectare cu HIV

Cercetatorii africani avertizeaza asupra riscului infectarii cu virusul HIV a celor care consuma carne de maimuta. Numai in Camerun, 80% din carnea consumata, provine de la gorile si cimpanzei. "Simian foamy virus" - SFV (Virusul Simian spumos), de care sufera foarte multe primate, poate trece cu usurinta la om, spun cercetatorii. Vanatorii pot de asemenea sa se infecteze cu virusul Simian.Secialistii spun ca pericolul este foarte mare si atrag atentia ca acest lucru ar pute duce la o criza de sanatate la nivel mondial. Carnea cunoscuta sub numele de "bushmeat" a gorilelor, cimpanzeilor si altor specii de primate care sunt vanate in natura si mai apoi introdusa spre consum, reprezinta un imens pericol.


Mancare preparata cu bushmeat

Potrivit unei estimari, sunt sacrificate pana la 3000 de gorile pe an, numai in sudul Camerunului. Organizatia Bush Meat Crisis Task Force estimeaza ca sunt "recoltate" in fiecare an peste 5 milioane de tone de carne din bazinul Congo.
Un studiu intreprins la inceputul acestui an de catre Centrul American pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), a identificat dovezi ale existentei unor virusi periculosi, inclusiv al "Simian foamy virus" in produse obtinute de la animalele salbatice importate ilegal si confiscate pe mai multe aeroporturi internationale, inclusiv pe John F. Kennedy International Airport, George Bush Intercontinental-Houston si Atlanta Hartsfield-Jackson International.

Babila Tafon, medicul primar si seful adapostului pentru animale orfane Ape Action Africa(AAA), situat chiar in afara capitalei Camerun, Yaounde, a identificat virusul "Simian foamy virus" la unele din animalele aduse la centru. La centrul AAA se afla in ingrijire in jur de 22 de pui de gorila si mai mult de 100 de pui de cimpanzeu ramasi orfani din cauza vanatului.

Un studiu recent a identificat virusul Simian si la oameni, in special la cei din zona de sud-est a tarii unde se vaneaza si se consuma o mare cantitate de carne de primate. Doctorul Tafon spune ca nu este exclus ca primatele sa fie infectate si cu virusul Ebola, deoarece recent, au avut loc intr-un sat din apropiere decese in masa, provocate se pare de acest virus ucigas.

"Satenii din satul Bakaklion au gasit in padure o gorila moarta, pe care au luat-o acasa si au mancat-o. Aproape imediat toata lumea a murit, 25 de persoane, barbati, femei si copii. O singura persoana, aceasta fiind o femeie a scapat si asta datorita faptului ca nu a mancat carne din acea maimuta", spune doctorul Tafon.

Profesorul Dominique Baudon, director al Centrului Pasteur din Yaounde, capitala Camerunului, spune ca este ingrijorat deoarece aceste virusuri se pot raspandi rapid.

El mai spune ca vanatorii patrund adanc in padure si cu cat mai multe primate sunt ucise si consumate, cu atat riscul de a fi contaminati cu noi virusi sau virusi care pot evolua in noi forme este mai mare. Cercetatorii recunosc ca nu stiu ce efecte are SFV pe termen lung asupra oamenilor si nici modalitatea de trensmitere nu o cunosc exact.

"Metoda exacta de transmitere nu a fost confirmata, dar exista indicii ca virusul ar putea fi transmis prin contaminare cu sange, saliva sau alte fluide corporale provenind de la animale afectate", a mai spus Baudon.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View