Currently:
  • DIY - Generator de CO2 pentru plantele de acvariu 5 1

Lumea Animalelor > Acvaristica

DIY - Generator de CO2 pentru plantele de acvariu

(1/1)

Pamico:
DIY - Generator de CO2 pentru plantele de acvariu

Dupa cum bine se stie, plantele de acvariu si nu numai, necesita pentru crestere si dezvoltare, lumina, saruri minerale si CO2. Plantele acvatice folosesc bioxidul de carbon dizolvat in apa. Numai ca apa din acvariu spre deosebire de cea din natura, contine prea putin CO2. Aici intervine nevoia de a suplimenta acest deficit, pentru o dezvoltare armonioasa a plantelor noastre din acvariu.

Pentru asta exista doua metode de a face acest lucru. Una din ele, este folosirea unei instalatii de CO2 profesionale cumparata din magazinele de specialitate, iar cea de a doua este folosire une instalatii artizanale pe baza de drojdie de bere si zahar, de tipul DIY(Do It Yourself). De cea din urma ne vom ocupa in continuare. 

Cea mai simpla instalatie DIY de CO2 consta din doua pet-uri obisnuite. Unul de 2L in care se va face amestecul de apa, zahar si drojdie si care are rolul de generator si altul mai mic pe post de separator. Le puteti vedea in imaginea de mai jos.Amestecul necesar pentru producerea de CO2, dupa cum am amitit mai sus, consta in adaugarea in apa calduta a drojdiei in amestec cu zahar si eventual cu putina gelatina pentru prelungirea efectului.

Cantitatile pentru un pet de 2L sunt urmatoarele:

• Doua cani de zahar, aproximativ 450 - 500 de grame
• O lingurita cu varf de drojdie uscata (sub forma de granule)
• O lingurita de gelatina (optional)
• 1,5L de apa

In acest amestec, drojdia va determina fermentarea glucozei(zaharului), producand alcool etilic, apa si CO2 care ne intereseaza pe noi.

Cum se procedeaza:

• Se fierbe foarte bine 1L de apa, care apoi se adauga fierbinte cu ajutorul unei palnii in sticla de plastic, peste care se adauga zaharul si optional lingurita de gelatina. Se agita bine pana ce tot zaharul este dizolvat. De asemenea, odata cu apa se fierbe si dopul sticlei. Dupa care se lasa sa se raceasca. Nu ridicati dopul de la sticla decat im momentul cand veti adauga drojdia !!!

Nota*** - Nu sariti peste acest pas ! Fierberea apei si dezinfectarea dopului si a sticlei, este un pas important pentru a asigura un mediu "aseptic" drojdiei de bere. Nu spalati sticla sau dopul cu detergenti !!!
Este suficienta o clatire buna in prealabil, dupa care turnati apa fierbinte in ea. Nu folositi sticle de la sucuri, bere sau alte substante !!!

• Se fierb din nou 0,5L de apa care se vor lasa sa se raceasca, dar nu de tot, ci pana la o temperatura care ne va permite sa adaugam drojdia, asta insemnand undeva pe la 37-40 de grade Celsius. Amestecati bine pana se dizolva toata drojdia. Nu uitati ca aceasta operatie sa o faceti intr-un mediu cat mai "aseptic" cu putinta !!!

•  Dupa ce drojdia a fost dizolvata, se poate adauga in sticla, peste amestecul de zahar si apa pregatit anterior.

Atentie ! Cantitatea de amestec, nu trebuie sa o depaseasca pe cea din poza.

Sticla mica cu rol de separator, contine apa simpla, iar cantitatea nu trebuie sa depaseasca 60% din volumul sticlei.

Dupa ce ati completat amestecul, atasati de aceasta data dopul(dopurile) pregatit anterior cu furtunele de rigoare. Furtunul trebuie sa intre foarte fest prin gaura data in dopuri. Eventual daca se considera necesar si chiar este necesar, se poate adauga un strat de silicon pe interiorul si exteriorul dopului, in jurul furtunului pentru o etansare mai sigura.

Furtunul care pleaca din separator in acvariu se poate atasa filtrului de aer sau i se poate monta la capat un difuzor constand dintr-o piatra cu porii mari sau un filtru de tigare de calitate buna care se introduce in capul furtunului.

Tot pe acest furtun se monteaza o valva antiretur si un limitator de debit care se gasesc in magazinele de specialitate sau pe internet. Valva antiretur previne intoarcerea apei din acvariu pe furtun, inapoi in sticla.


Exemplu de valva antiretur

Amestecul pregatit asigura o cantitate de CO2 pentru aproximativ doua saptamani, dupa care acesta trebuie inlocuit cu altul proaspat, in conditiile enuntate mai sus. Instalatia este simpla si eficienta daca se respecta cerintele date.

Atentie pe timpul noptii !!! Pe timpul noptii, se vor lua masuri de limitare la minim a accesului de CO2 in apa acvariului. Aceasta se poate face din limitatorul de debit montat pe furtun. Dar nici nu trebuie oprit de tot, altfel riscati sa transformati recipientul generator(sticla cu drojdie) intr-o adevarat bomba cu riscurile de rigoare. Eventual se muta furtunul din acvariu intr-un alt recipinent cu apa pe timpul noptii, chiar cu riscul de a pierde din productia de CO2.

Cam aceasta este ce mai simpla varianta "home made" a producerii artizanale de CO2 pentru acvarii.

O vegetatie bogata, combinata cu o injectie de CO2 este cea mai buna masura pentru prevenirea cresterii algelor si pentru un acvariu frumos si sanatos.

Succes !

You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View