Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Spider-Man a devenit din mit, realitate

(1/1)

Pamico:
Spider-Man a devenit din mit, realitate

Un vis vechi al omului de a avea posibilitatea sa se deplaseze pe suprafete verticale, a devenit realitate datorita unei echipe de studenti, viitori ingineri, de la Universitatea de Stat din Utah, SUA, care au construit cu propriile forte, un aparat de vacum numit Personal Vacuum Assisted Climber (PVAC), dintr-un aspirator modificat.Dispozitivul care se poarta in spate ca un rucsac, este alimentat cu baterii care asigura o autonomie de o jumatate de ora de functionare, suficient pentru a te catara pe un zid. Poate fi folosit pana la o inaltime de 27 de metrii si poti urca pe aproape orice suprafata, fie ea de sticla, caramida, piatra sau altele. Condusa de Dr. Steve Hansen, echipa de 15 oameni care au participat la proiect, au fost inspirati de o cerere a U.S. Air Force de a rezolva problema soldatilor plecati in misiuni, in care acestia sa poata escalada un perete, fara ajutorul unei franghii care se termina la unul din capete cu carlig agatator.Echipa a primit un sprijin financiar din partea armatei de 100.000$, dupa ce acestia au vazut rezultatele si au fost impresionati, dorind ca proiectul sa fie dezvoltat in continuare. Cel mai important element al misiunii a fost acela ca Personal Vacuum Assisted Climber sa poate adera la orice suprafata verticala, un lucru deloc facil. PVAC este compus in principal din doua ventuze si partea de motor de la un aspirator de uz casnic.Cele doua ventuze au pe margine o garnitura de cauciuc care se pliaza pe suprafata foarte etans, iar cu ajutorul vidului produs de motor capata o aderenta foarte mare. PVAC poate fi operat si fara maini, ceea ce ii asigura soldatului libertate de miscare in vederea manuirii unei arme.

"Frumusetea acestei solutii consta in faptul ca soldatul este relativ independent si are posibilitatea sa foloseasca o arma sau un alt dispozitiv", spune Dr Steve Hansen.
Insa Personal Vacuum Assisted Climber are si un dezavantaj major, cel putin la momentul actual, si anume zgomotul infernal produs de motorul aspiratorului, ceea ce-l face inutilizabil in anumite misiuni care cer atacuri surpriza. Dar echipa de cercetare spera sa rezolve si aceasta problema in viitorul apropiat.

"Aceasta nu este o problema majora intr-un mediu urban pe timp de zi, insa este o problema majora intr-o operatiune de camuflaj pe timp de noapte.", a mai spus Dr Hansen.

Alte imbunatatiri pe care le doreste echipa tehnica aduse dispozitivului pe viitor, ar fi dimensiunile si greutatea mai reduse.

You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login
Foto: Utah State University

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View