Currently:
  • Tails OS - cum poti folosi orice computer fara sa lasi urme 5 1

Software > Stiri IT Software

Tails OS - cum poti folosi orice computer fara sa lasi urme

(1/1)

Pamico:
Tails OS - cum poti folosi orice computer fara sa lasi urme

In randurile urmatoare vom discuta despre cum puteti lucra pe orice computer fara sa lasati urme. Absolut niciuna. Si asta datorita sistemului de operare bazat pe Linux - Debian si care poarta numele de "Tails" (The Amnesiac Incognito Live System). Poti folosi orice computer, oriunde, fara ca cineva sa stie ca ati trecut pe acolo."Tails" este un sistem de operare portabil, care are inclus toate programele de care aveti nevoie. "Tails" poate fi instalat atat pe un stick USB, cat si pe un DVD.

Odata creat stick-ul de boot sau DVD-ul cu "Tails" OS, veti avea un sistem de operare complet anonim si privat, cu toate programele deja instalate. Sa vedem despre ce este vorba.

Ce include pachetul software:

• Built-in online anonymity: Majoritatea celor care navigheaza pe Internet, doresc sa faca asta fara a lasa urme. Acest lucru il puteti face acum cu ajutorul browser-ului You are not allowed to view links. Register or Login al celor de la You are not allowed to view links. Register or Login. Browser-ul are de asemenea incluse popularele extensii de securitate You are not allowed to view links. Register or Login, You are not allowed to view links. Register or Login pentru a bloca reclamele si You are not allowed to view links. Register or Login pentru a bloca Java si Flash. In plus fata de aceste caracteristici, browser-ul Iceweasel face exact ce te astepti sa faca orice browser bun.

• Built-in encrypted email and chat: De asemenea aveti posibilitatea sa trimiteti si sa primiti mesaje criptate. "Tails" OS include clientul de mail You are not allowed to view links. Register or Login cu You are not allowed to view links. Register or Login pentru criptarea e-mail-urilor si clientul de mesagerie You are not allowed to view links. Register or Login cu You are not allowed to view links. Register or Login pentru a va putea cripta mesajele.

• Built-in file encryption: Daca veti folosi "Tails" OS cu un stick USB in loc de DVD, veti avea posibilitatea sa va salvati fisiere pe stick, fisiere care vor fi automat criptate cu ajutorul You are not allowed to view links. Register or Login, o varianta de criptare.

• A full suite of editing software: In afara optiunilor de securitate descrise mai sus, "Tails" OS vine si cu o suita de soft-uri preinstalate. Din acestea putem enumera, You are not allowed to view links. Register or Login pentru editarea documentelor, You are not allowed to view links. Register or Login pentru editarea pozelor, You are not allowed to view links. Register or Login pentru editarea sunetului si You are not allowed to view links. Register or Login.

In continuare vom vedea cum puteti sa va pregetiti Stick-ul sau DVD-ul bootabil.

"Tails" OS este destul de usor de pregatit si nu difera cu mult fata de alte variante de Linux Live CD.

Pasul 1. Downloadati fisierele necesare:

Veti avea nevoie sa downloadati doua tipuri de fisiere, imaginea sistemului de operare care este un ISO si o semnatura criptata care verifica acest ISO.

• Imaginea ISO - You are not allowed to view links. Register or Login
• Semnatura de verificare - You are not allowed to view links. Register or Login

Dezvoltatorii "Tails" recomanda sa verificati imaginea ISO ca sa fiti siguri ca este originala.

Pasul 2. Ardeti imaginea ISO pe DVD

Puteti gasi indrumarile necesare pentru crearea unui "Tails Stick" de la zero, You are not allowed to view links. Register or Login. Ca alternativa puteti crea mai usor un stick bootabil dupa ce ardeti imaginea pe DVD. Ceea ce este si recomandabil.

In Windows: Click dreapta pe imaginea ISO, selectati Burn Disc Image, apoi selectati DVD drive-ul(unitatea de DVD) si asteptati sa se scrie imaginea.

Pasul 3. Re-bootati cu Tails

Pasul 4. Optional, clonati DVD-ul pe stick-ul USB

Dupa ce ati bootat de pe DVD, veti constata ca este destul de simplu sa clonati Tails pe stick.

1. Conectati stick-ul la unul din USB-uri
2. Alegeti Applications -> Tails -> Tails USB Installer
3. Click pe butonul de "Clone & Install"
4. Selectati stick-ul, apoi "Create Live USB Drive" si lasati programul sa-si faca treabaCand instalarea s-a terminat, veti avea un stick bootabil cu Tails OS. Avantajul rularii sistemului de operare Tails de pe stick, dupa cum am spus si mai sus, este posibilitatea salvarii unor fisiere de care aveti nevoie pe flash, acestea fiind criptate automat dupa copiere.

Din nefericire utilizatorii de Mac dupa cum se stie, nu au posibilitatea bootarii de pe un stick, caz in care vor trebui sa downloadeze si sa instaleze un soft aditional care se numeste You are not allowed to view links. Register or Login. Si asta vor trebui sa o faca pe orice calculator Mac de pe care vor dori sa booteze cu Tails de pe stick-ul USB.

In concluzie, "Tails" OS este ideal pentru toti cei care folosesc calculatoare publice si nu doresc sa lase urme dupa utilizarea acestora. De asemenea este o solutie foarte buna si pentru utilizarea pe calculatoarele proprii, pentru o securitate sporita.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View