Foto > Stiri & Articole

Iris - camera care declanseaza atunci cand clipesti

(1/1)

Pamico:
"Iris" - camera care declanseaza atunci cand clipesti

"Iris" este noul concept de camera fotografica care foloseste tehnologia eye-tracking(prin miscarea ochilor) si detectia biometrica pentru a efectua fotografii."Atunci cand invatam sa utilizam o camera foto, facem eforturi pentru a ne adapta produsului respectiv, dar eu cred ca ar trebui sa fie si invers. Produsele ar trebui sa fie mai inteligente si capabile sa se adpateze nevoilor noastre", spune Mimi Zou, recent licentiata in Innovation Design Engineering de la Royal College of Art din Londra.

"Iris" poate fi controlata prin simpla miscare a ochilor. Atunci cand vrei sa faci "zoom in" te uiti putin incrucisat, cand vrei sa faci "zoom out" deschizi ochii mari, iar daca vrei sa focalizezi, fixezi privirea asupra camerei, ca la final sa o declansezi prin doua clipiri din ochi. Mimi spune ca inca lucreaza la prototip, dar mecanica camerei este capabila in momentul de fata sa lucreze dupa mimica cu ajutorul soft-ului.Dupa forma pe care o are "Iris" este greu de spus pe unde sunt localizate componentele, dar Mimi spune ca in loc sa priveasca direct prin lentile, utilizatorul se va uita de fapt la un ecran digital montat la unul din capete. Lasand la o parte designul si specificul camerei, adevarata inovatie consta nu numai in faptul ca Iris reactioneza la miscarile ochilor, dar in timp va fi capabila sa dezvolte o adevarata relatie cu utilizatorul.

In momentul cand utilizatorul ia camera in mana, aceasta va fi pregatita sa-i scaneze irisul si va fi capabila sa-i determine identitatea pe baza datelor biometrice introduse de acesta in soft-ul camerei. Dupa ce utilizatorul va fi recunoscut, camera va trece automat pe setarile facute anterior de acesta.

Mimi spune ca are o deficienta de vedere si camera este capabila dupa ce i-a scanat irisul sa-si regleze mecanica si lentilele in asa fel incat sa poata vedea imaginea foarte clar. Unele persoane doresc o anumita estetica a fotografiilor lor, ca de exemplu o adancime de camp mai mica si atunci camera va actiona si va modifica diafragma in consecinta.

O alta caracteristica care se doreste implementata, este aceea de recunoastere biometrica si de a identifica subiectii din imagini. Pentru asta, subiectii ar trebuie sa fie de acord sa ofere date biometrice care vor fi stocate pe un server aflat in propietatea "Iris".

Nu se stie daca acest concept la care se lucreaza va deveni realitate, dar ideea poate stimula marii producatori de aparate foto.

"Acesta este cu siguranta un produs cu care vreau sa ies in lume", spune Mimi Zou.

sursa: wired.com/rawfile

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View