Currently:
  • Meduze artificiale create in laborator din celule extrase din inima de sobolan 5 1

Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Meduze artificiale create in laborator din celule extrase din inima de sobolan

(1/1)

Pamico:
Meduze artificiale create in laborator din celule extrase din inima de sobolan

Meduzele din silicon pot imita miscarile de inot gratie celulelor extrase din inima sobolanilor de laborator si implantate in tentacule. Creatura artificiala a fost poreclita Medusoid, datorita asemanarii sale cu personajul din mitologia greaca a carui privire transforma oamenii in piatra. Aceasta este capabila sa imite miscarile de inot ale unei meduze reale, datorita implanturilor de celule prelevate din muschiul inimii de sobolan si care s-au dezvoltat similar cu muschii naturali.


Photo: Harvard University and Caltech

Prin aplicare unui curent in lichidul in care meduza era amplasata, aceasta a inceput sa inoate datorita contractiilor provenite de la celulele dezvoltate pe tentacule. "Meduza foloseste celule musculare pentru a se propulsa prin apa, ceea ce inseamna ca miscarea lor se bazeaza pe un mecanism similar cu al unei inimi omenesti.", spune Janna Nawroth, seful echipei de crcetare de la California Institute of Technology si Harvard University.

"Un obiectiv important al studiului nostru a fost sa avansam in ingineria tisulara. Ideea noastra a fost sa facem meduza sa functioneze pentru a crea mai departe o structura bazata pe informatiile culese.", mai spune Janna.

"Aceasta meduza ne ofera un algoritm de reverse engineering (inginerie inversa), despre cum functioneaza un organ.", a adaugat prof. Kevin Kit Parker co-autor al studiului.

sursa: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View