Life & Style > Personalitati de pretutindeni

Amelia Earhart celebrata de Google la implinirea a 115 ani de la nasterea sa

(1/1)

Pamico:
Amelia Earhart celebrata de Google la implinirea a 115 ani de la nasterea sa


Foto: Google

Amelia Earhart a fost fiica juristului Samuel Stanton Earhart (1868–1930) si a „Amy“-ei Otis (1869–1962). A petrecut cea mai mare parte a copilariei in casa bunicilor deoarece tatal ei era alcoolic.

Incă de cand era copil, Amelia se comporta intr-un mod neobisnuit in comparatie cu celelalte fete de aceași varsta, se catara pe copaci, vana sobolani cu arma. In 1915 a absolvit liceul cu rezultate excelente, iar din 1917 a lucrat in Boston ca sora medicala in cadrul armatei, fiind angajata si pentru societate. In anul 1919 a inceput studiul medicinei la universitatea „Columbia University” din New York. Dupa circa un an si-a intrerupt studiile si s-a reintors acasa la parinti, pentru ca in anul 1920 sa zboare pentru prima oara cu avionul, fiind hotarata sa devina pilot. Deoarece costul orelor pentru zbor era de 1000 de dolari, parintii au refuzat finanțarea cursului de pilot. A practicat circa 28 de profesii ptnt ce, in anul 1921, a putut lua primele ore de zbor de la Neta Snook. Dupa numai sase luni, cu ultimii bani economisti si-a cumparat un avion „Kinner Airster”, cu care a stabilit recodrul de inaltime de zbor, pentru femei, cu o altitudine de 4300 m.In anul 1920 parintii ei au divortat, iar Amelia s-a mutat impreuna cu mama ei pe coasta de est a SUA. La insistentele mamei sale a vandut avionul dar a cumparat un automobil de tip sport. A lucrat in Boston ca invatatoare, fiind si angajata social. Amelia Earhart a atras asupra ei atentia presei internationale la data de 17 / 18 iunie 1928 ca prima femeie pasagera care traverseaza cu avionul Oceanul Atlantic, fiind sarbatorita si declarată „femeia anului” devenind un idol feminin.

In anul 1931 a fost ceruta in casatorie de George P. Putnam, mentorul si admiratorul ei. Ea s-a casatorit cu oarecare rezerve, temandu-se ca familia ii va limita posibilitatea de a pilota. In anul 1932 a cautat sa urmeze exemplul lui Charles Lindbergh, care a traversat singur la 20/21 mai 1927 Oceanul Atlantic, Insa din cauza timpului nefavorabil si a unor probleme tehnice a trebuit ss intrerupa zborul in Irlanda de Nord, neajungand la Paris.

Amelia Earhart, femeia care a traversat de doua ori Atlanticul, a primit de la presedintele american Herbert C. Hoover medalia de aur „National Geographic Society”. Dupa ce a implinit varsta de 40 de ani, a dorit sa faca inconjurul pamantului la ecuator. Dupa ce parcursese deja trei patrimi din zborul planificat, a decolat la data de 2 iulie 1937 de la Lae (Noua Guinee) zburand spre insula Howland din Pacific, unde nu a mai sosit niciodata.

sursa: wikipedia

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View