Software > Stiri IT Software

Algoritmul minune - permite identificarea sursei oricarui tip de informatie care circula in reteaua

(1/1)

Pamico:
Algoritmul minune - permite identificarea sursei oricarui tip de informatie care circula in reteaua Internet

Cercetatorul Petro Pinto care lucreaza la Laboratorul de comunicatii audiovizuale din cadrul EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne), a inventat un algoritm matematic care ar putea sa se dovedeasca o adevarata mina de aur pentru cei care efectueaza anchete criminale sau care cauta informatii aparute pe internet, ajungand pana la originea acestora."Gratie algoritmului nostru, reusim sa ajungem la sursa oricarui tip de informatii care circula intr-o retea si putem sa facem acest lucru monitorizand un numar restrans de membri", a spus Pedro Pinto.

Pedro Pinto a si exemplificat, spunand ca a reusit sa il depisteze pe autorul unui zvon care circula intre 500 de membri ai unei aceleiasi retele, observand mesajele schimbate doar intre 15 si 20 de persoane.

"Algoritmul nostru este capabil sa refaca in sens invers drumul parcurs de informatie si sa se duca pana la sursa", a mai precizat acesta.

Pedro Pinto si-a testat sistemul si pentru a gasi originea unei maladii infectioase in Africa de Sud. "Prin modelarea informatica a retelelor de circulare a apei, a raurilor si a transporturilor umane, am putut sa gasim locul unde au fost declarate primele cazuri", a explicat Pinto.

Algoritmul a fost testat si pe comunicatiile telefonice asociate cu pregatirea atentatelor din 11 septembrie 2011. "Reconstruind reteaua acestor teroristi doar pe baza informatiilor aparute in presa, sistemul nostru ne-a oferit trei suspecti potentiali, dintre care unul era chiar liderul dovedit al acelor atacuri, potrivit anchetei oficiale".

Pedro Pinto a lucrat la algoritmul sau sub coordonarea a doi profesori elvetieni de la EPFL: Patrick Thyran si Martin Vetterli. Detalii despre acest algoritm minune au fost publicate vineri in revista Physical Review Letters.

sursa: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View