ACEST SITE ESTE DE VANZARE!
Monitoare-LCD OFERTA IT ► SISTEME PC - PERIFERICE IT - COMPONENTE PC Calculatoare-Craiova

Currently:
 • Cea mai rapida solutie de stocare pentru calculatoarele de acasa 5 1

Author Topic: Cea mai rapida solutie de stocare pentru calculatoarele de acasa  (Read 1985 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dementor

 • The Nightwatcher !
 • Moderator
 • Full Membru
 • *****
 • Posts: 88
 • Reputation: +36/-0
 • Gender: Male
 • He walks amongst us but he is not one of us
 • With us since: 02/08/2011
  YearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Forum Craiova Center
 • Expertises:
 • Movie addict
 • Professional gamer
Astazi am ales sa aducem in vedere stocarea de pe calculatoarele personale, expresia “stocare” deja fiind perimata, pentru ca aceasta a devenit deja de domeniul trecutului, fiecare utilizator interpretand-o prin prisma performantelor pe care aceste unitati (hard-disc SATA, SAS, stocare pe SSD) le-o ofera sistemului, stiut fiind faptul ca momentan lucrul cu fisierele din sistem este cea mai lenta “parte” a calculatoarelor, mult ramasa in urma fata de procesoare, placi video, sau memoriile RAM.


•    Matrice RAID 0

De-a lungul timpului, cea mai “accesibila” solutie pentru cresterea vitezei de transfer a fisierelor era folosirea mai multor hard-discuri intr-o matrice RAID 0, solutie prezenta pe piata inca de pe vremea interfetei IDE, modalitate care crestea cu procente serioase viteza de transfer pentru fisiere.
Dezavantajul acestei solutii era dat de faptul ca pentru a creste performantele era nevoie de cat mai multe hard-discuri in numar par, informatia fiind distribuita pe fiecare in parte (stripping) insa cu riscul destul de mare ca una dintre unitatile de stocare sa se defecteze – situatie care insemna pierderea iremediabila a informatiilor si tot intre dezavantaje putem mentiona pretul de achizitie “maricel” al tuturor hard-discurilor plus greutatea totala si zgomotul lor.


•    Unitati de stocare “enterprise”

De cativa ani incoace, inspirati din segmentul serverelor, anumiti jucatori de pe piata solutiilor de stocare au prezentat hard-discuri ce au caracteristici tehnice foarte asemanatoare cu ale celor de tip server (timp de raspuns mic, de aproximativ 5 milisecunde si viteze de rotatie a platanelor de 10 mii de rotatii pe minut), cum ar fi compania Western Digital cu ale lor “Raptor”.
Avantajul principal al acestor hard-discuri este dat, pe langa viteza de lucru, de fiabilitate – ele fiind adresate segmentului business avand o durata de viata foarte mare, dar ca si dezavantaj putem aminti pretul de multe ori prohibitiv de comercializare pentru acestea si capacitatea mica.


•    Unitati de stocare de tip SSD

Cea mai noua solutie de stocare a aparut cu foarte putina vreme in urma, avand in vedere numarul foarte mare de ani in care hard-discurile clasice cu platan au detinut suprematia, ele avand cateva avantaje de necontestat fata de vechile solutii de stocare.

Din cauza faptului ca ele sunt construite pe baza unor chipuri de memorie intr-un mod asemanator cu stick-urile USB pe care mai toti le folosim, nu mai au nici un fel de componenta in miscare – fapt care reduce foarte mult din “riscurile” pe care le intalneam la hard-discurile clasice (a caror problema “aproape principala” era sensibilitatea la socuri mecanice, ce le facea de multe ori inutile).

Tot intre avantaje amintim si o silentiozitate deplina ( un atu pentru cei care apreciaza linistea) si o caldura mai mica decat la hard-discurile clasice si nu trebuie sa neglijam nici siguranta oferita de ele.

Pentru ca avantajele trebuiau sa se “termine”, apare principalul impediment care le sta in cale pentru a fi adoptate pe scara larga: pretul de comercializare per GB care inca, le face prohibitive( peste 1000 de lei pentru un modul de 128 de GB), un pret la care se poate construi chiar si un calculator complet (destul de slab).


•    Modul SSD plus hard-disc clasic

Din motivele pe care le-am enumerat mai sus am ajuns la concluzia ca cea mai potrivita alegere este folosirea in acelasi sistem a unui modul SSD de capacitate mica, al carui pret este situat in jurul sumei de 350 de lei, care urmeaza sa fie folosit pentru instalarea sistemului de operare si a unor aplicatii mai importante de sistem si a unui hard-disc de o capacitate mare ( o unitate de 1TB costa aproximativ 350 de lei), folosit pentru a salva datele mai putin importante si pentru instalarea aplicatiilor mari, consumatoare de spatiu. You are not allowed to view links. Register or Login