Life & Style > Sanatate - Sfaturi, pareri, discutii, intrebari

Cum tratam raul de miscare?

(1/1)

Pamico:
Cum tratam raul de miscare?Ce este raul de miscare?

Greata si ameteala care apar la anumite persoane în timp ce calatoresc cu un vehicul provoaca cu certitudine disconfort - mai ales daca duc la varsaturi - dar nu reprezinta o boala grava. Simptomele raului de miscare dispar, de obicei, fie o data ce organismul vi s-a adaptat la modul de deplasare, fie la putin timp dupa sfarsitul calatoriei. Aproape 80% din populatie a suferit macar o data de rau de miscare.
 
Simptomele raului de miscare: transpiratii, ameteala, paloare si greata - uneori provocând varsaturi - în timp ce calatoriti cu masina, autobuzul, trenul, vaporul sau avionul.
 
Cauzele raului de miscare
 
Raul de miscare poate sa apara deoarece creierul primeste informatii contradictorii de la organele senzoriale: ochii pot si nu detecteze miscarea în acelasi grad în care mecanismul echilibrului din urechea interna înregistreaza deplasarea vehiculului. Sistemul nervos central reactioneaza la acest fenomen stresant prin activarea centrului gretei din creier.
 
Tratamentul raului de miscare
 
Cea mai sigura metoda de a vindeca raul de miscare este înteruperea activitatii care provoaca problema, dar aceasta nu este întotdeauna realizabila. Daca exista predispozitie pentru rau de miscare, pregatirile pentru orice calatorie trebuie sa cuprinda si masuri de a-l preveni sau mecanisme de a-i face fata.
 
Se pot recomanda tablete împotriva gretei, disponibile fara reteta în farmacii, cum este dimenhidrinatul, care contracareaza greata, reducând sensibilitatea nervilor din ureche care detecteaza miscarea.  Pentru a fi eficiente, medicatiile orale împotriva gretei trebuie începute cu un timp înainte de plecare (cu pâna la o zi înainte).
 
Înainte de a pleca într-o calatorie lunga, se pot prescrie scopolamina sub forma unui plasture cu eliberare progresiva, pentru a reduce spasmele musculare ?i contractiile care declanseaza voma. Purtat în spatele urechii, plasturele elibereaza scopolamina în sânge timp de trei zile.
 
Multe tratamente alternative se bazeaza pe remedii similare pentru a preveni sau ameliora raul de miscare.
 
Remedii homeopate
 
Remediile homeopate se gasesc uneori în seturi care contin remedii pentru raul de miscare, ce pot fi luate, conform indicatiilor, înaintea si în timpul unei calatorii: Cocculus, Petroleum, Ipeca sau Nux vomica înainte sau în timpul calatoriei, pentru usurarea gretei.
 
Exista mai multe strategii care se pot utiliza pentru a micsora vulnerabilitatea la raul de miscare: expunerea cât mai îndelungata la aer curat, tinerea capului cât se poate de nemiscat, închiderea ochilor si concentrarea asupra orizontului sau altui obiect nemiscat si plasarea acolo unde miscarea se simte cel mai putin – pe scaunul din fata al masinii, la mijlocul unui vas sau într-o cabina din fata vaporului sau deasupra aripii în avion, nu se recomanda citirea în timpul miscarii, mese usoare cu alimente fainoase, cu grasimi reduse si evitarea alimentelor cu gust sau miros puternic; de asemenea, fumatul poate intensifica greata; daca se instaleaza greata, se recomanda masline sau lamâie, alimente ce usuca gura si contribuie la diminuarea gretei, biscuitii cu bicarbonat pot absorbi excesul de saliva si de acid din stomac; se poate, totodata folosi o bere de ghimber sau orice bautura carbogazoasa tip Cola.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View