Currently:
  • Nikola Tesla (Nicolae Teslea), omul care a inventat secolul XX 5 1

Life & Style > Personalitati de pretutindeni

Nikola Tesla (Nicolae Teslea), omul care a inventat secolul XX

(1/1)

Pamico:


Savantul Nicolae Teslea, cunoscut sub numele Nikola Tesla, are origine istro-romana si s-a nascut la 28 iunie 1856, in Smiljan, Croatia. A fost fiul preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici. A avut un frate Dan, care a murit tanar, intr-un accident de calarie, si trei surori: Anghelina, Milica si Marita. Familia s-a numit initial Draghici, dar au preluat porecla bunicului care era dulgher (teslar).

Cariera:

A studiat la Karlovat si la Politehnica din Graz (1875-1881). Inca din timpul facultatii s-a aratat interesat de utilizarea curentului alternativ. A urmat cursuri de fizica si matematica avansata la Universitatea din Praga.

Tesla isi petrecea mult timp citind carti, pe care le memora in intregime, avand o memorie vizuala iesita din comun. In timpul copilariei a avut mai multe episoade de boala.

Avea o afectiune foarte ciudata, care se manifesta prin apariția unor fascicule de lumina orbitoare in fata ochilor, adesea insotite de halucinatii. Aceste halucinatii erau asociate unui cuvant sau idee care il urmarea. Uneori, aceste halucinatii ii dadeau solutia la problemele care il preocupau.

Putea vizualiza in forma reala orice obiect al carui nume il auzea. In prezent, afectiunea numita sinestezie prezinta simptome similare. Tesla putea vizualiza o inventie cu o precizie incredibila, incluzand toate dimensiunile, inainte de a incepe sa o construiasca, tehnica pe care azi o cunoastem ca gandire vizuala.

Nu obisnuia sa deseneze schite ale inventiilor, concepea totul din minte. De aceea multe din inventii au ramas nestiute, insa cele care s-au materializat, au fost perfectionate si corectate intr-o proiectie mentala atat de reala, incat niciodata un aparat imaginat de el nu a dat gres.  De asemenea, avea premonitii ale evenimentelor care aveau sa se intample, premonitii care au inceput inca din timpul copilariei.

In 1881 s-a mutat la Budapesta si a lucrat la o companie de telegrafie. A devenit electrician sef al companiei si in acea perioada a inventat un dispozitiv considerat a fi primul telefon, lucrand apoi ca inginer pentru primul sistem de telefonie din Ungaria.

A plecat apoi la Maribor, in Slovenia, unde a lucrat ca inginer asistent si in 1882 s-a mutat la Paris si a lucrat la Continental Edison Company, aducand imbunatatiri echipamentelor electrice.

In 1884 a emigrat in S.U.A., la insistentele lui Charles Bechelore, asistent al lui Edison si a lucrat mai intai la firma Edison Machine Works. Pentru ca Edison a refuzat sa-i plateasca premiul de 50 000 de dolari promisi pentru realizarea unui generator de curent continuu, Tesla a demisionat si in 1885 a fondat propria sa companie, Tesla Electric Light & Manufacturing, incendiata ca din intamplare dupa cateva luni.

In 1887 a construit primul motor cu inductie, prezentat in 1888 la Institutul American al Inginerilor Electricieni (IEEE ). A fost vicepresedinte al acestui institut intre 1892 – 1894. In 1888 a inceput colaborarea cu George Westinghouse, la laboratoarele companiei Westinghouse Electric Manufacturing & Company din Pittsburgh.

In 1891 realiza bobina Tesla, care ridica tensiunea la sute de mii de volti., pentru a intra in rezonanta cu energiile mediului, in 1898 facea o demonstratie publica a dirijarii prin radio, de la mare distanta a unei nave fara echipaj. In 1899, in Colorado, a construit un post de radio de 220 kw si a realizat prin telegrafie fara fir transmisii la distanta de 1000 km. In acelasi timp aprindea de la o distanta de 40 km, corpurile de iluminat din oras si obtinea tensiuni de 12 milioane de volti.

Cea mai mare spectaculoasa inventie a fost o antena care emitea energie neconsumabila pe sute de km, care putea face inutil petrolul sau energia produsa de termocentrale si hidrocentrale(un secret foarte bine pastrat si astazi, oare de ce?!). Fondurile necesare acestui experiment i-au fost taiate insa.

A fost preocupat de filosofia vedica, de invataturile lui Swami Vivekananda.

Inventiile sale stau la baza radarului, ciclotronului, televizorului, retelelor mondiale de radio si TV, robotilor, Internetului, pagerelor, telefoanelor celulare sau programului spatial "Razboiul Stelelor" lansat de americani in timpul Razboiului Rece. Toate acestea datorita lui Nicolae Teslea.

Nikola Tesla a fost coordonator al proiectului Philadelphia si tot el a pus bazele primului accelerator de particule din lume, bazandu-se nu pe teoria relativitatii, care a fost mai tarziu emisa de Einstein, ci pe principiul fulgerelor globulare.

Una din cele mai importante inventii a lui Nicolae Teslea, ramane insa celebra "Raza a Mortii", despre care credea ca va aduce pacea mondiala, tocmai pentru ca ea putea distruge intr-o clipa orase si armate intregi. Tesla insusi ar fi spus despre arma sa: "Aparatul meu imi permite sa trimit spre un punct foarte indepartat energii de trilioane de ori mai mari decat este posibil cu oricare alt tip de raze. Astfel, mii de cai putere pot fi transmisi printr-un fascicul mai subtire decat firul de par si nimic nu poate rezista".

"Geniul Omenirii" a devenit cetatean american in 1891 si a murit sarac si uitat la 86 de ani, in New York.


Casa memoriala Similjan, Croatia

Pe scurt:

Nume real: Nicolae Teslea
Cunoscut mai mult ca: Nikola Tesla
Ocupatia: fizician, inginer, inventator
Data nasterii: 10 iulie 1856
Locul nasterii: Smiljan, Croatia
Parinti: Milutin Teslea si Gica Mandici
Frati: un frate- Dan si 3 surori- Anghelina, Milica si Marita
Data si locul decesului: 7 ianuarie 1943- New York City, New York, S.U.A.
Nationalitate: americana
Etnie: istro-romana
Religie: ortodoxa
Starea civila: necasatorit
Studii: Universitatea Politehnica din Graz, Austria

O parte din inventiile lui Nicolae Teslea:

• Curentul alternativ (CA)(1882)
• Radioul
• Becul fara filament sau lampa fluorescenta
• Principiile teoretice ale radarului
• Sisteme de propulsie prin medii electromagnetice(fara a fi necesare parti mobile)
• Retele de curent alternativ cu una sau trei faze
• Generator si motor cu mai multe faze
• Tehnologia de transmisie fara fir (wireless) si telecomanda (1898)
• Circuitul de inalta tensiune “Tesla Coil” (1891)
• Motorul cu inductie (1887)
• Submarinul electric
• Studii asupra razelor X
• Principiul de funcționare ale motoarelor reactive
• Teoria dinamica a gravitatiei
• Campul de propulsie anti-electromagnetic sau propulsia spatiala (brevetul #6,555,114 din 1928)
• Undele gravitationale
• Energia libera (tinuta secreta)
• Inceputurile HAARP
• Generatorul de cutremure
• Raza mortii
• Placile de energie violeta sau pozitiva
• Electroterapia
• Bobina bifilara
• Principiul de decolare a avioanelor de la punct fix
• Conceptul vehiculelor electrice

Urmariti mai jos doua filme foarte interesante despre inventiile marelui geniu care a fost Nikola Tesla. Multe dintre inventiile sale sunt tinute secrete si astazi, si sunt utilizate in cele mai ezoterice experimente. Daca astazi am incepe sa folosim inventiile sale (inventii interzise de Guvernele ce ne conduc) am face un salt de sute de ani, in viitor!

Nikola Tesla - Vrajitorul energiei gratuiteArhivele Pierdute - Secretele "Rătăcite" ale lui Nikola Teslasursa date: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View