Currently:
  • Home Theater Audio Calibration 5 1

Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Home Theater Audio Calibration

(1/1)

Pamico:
Home Theater Audio CalibrationCeea ce auzi este la fel de important ca ceea ce vezi in setup-ul unui home theater. Daca alocati cateva minute pentru a calibra difuzoarele, veti putea crea un echilibru mult mai bun intre sunet si imagine.

Ce este calibrarea?

Plasarea difuzoarele intr-o camera si conectarea acestora la un receptor, sunt doar primii pasi in obtinerea unui sistem audio surround. Scopul este de a obtine o etalonare cat mai buna, pentru a beneficia de o experienta audio ideala atunci cand vizionati filme sau muzica in format DTS sau Dolby Digital.

Calibrarea necesita ajustarea difuzoarelor pentru frecventele de lucru ale acestora, distanta fata de ascultator si nivelul audio. Calibrarea vine si compenseaza atat deficientele acustice ale camerelor unde sunt amplasate incintele audio, cat si pozitionarea acestora.

Ce setari trebuie ajustate?

Exista trei setari principale care trebuiesc ajustate si anume: dimensiunea difuzoarelor, distanta fata de difuzoare si nivelul audio.

Dimensiunea difuzoarelor

Receiver-ul hotaraste ce frecvente trebuie trimise fiecarui difuzor. Cand vorbim despre "dimensiunea difuzorului", nu ne referim la dimensiunea fizica a acestuia, ci la gama de frecvente pe carea acesta le poate reproduce. Cand spunem difuzoare "large"(mari), ne referim la faptul ca acestea pot sa reproduca aproximativ toata gama de frecvente, basi, medii si inalte. Difuzoarele "small"(mici), pot sa reproduca doar frecventele medii si inalte.

Atunci cand se face calibrarea trebuie sa alegeti "large" sau "small" pentru fiecare difuzor in parte, in functie de constructia acestuia. In cele mai multe cazuri, un sistem surround home theater are difuzoare "small", astfel incat frecventele "joase" sunt trimise catre un difuzor de "basi", numit subwoofer.

Distanta difuzoarelor

Acest lucru ajuta la determinarea intarzierii introdusa de receiver la transmiterea sunetului, astfel incat acesta sa poata ajunge la ascultator in acelasi timp si in mod egal, independent de pozitia boxelor.

Nivelul audio

Aceasta setare egalizeaza volumul difuzoarelor, dand impresia ca sunetul este unitar, chiar daca acesta provine de la difuzoare individuale.

Cum se face calibrarea

Multe dintre receiverele de astazi includ auto-calibrare. Se plaseaza un microfon in locul unde veti sta de obicei, iar acesta receptioneaza sunetele de test emise de difuzoare, calibrand astfel sistemul audio. Auto-calibrarea nu este perfecta totusi. In multe cazuri veti obtine rezultate maxime combinand auto-calibrarea, cu o calibrare manuala pentru a face ajustari in functie de preferintele personale. Aceasta operatie de calibrare poate imbunatati substantial calitatea sunetului, deci merita putin efort.

Exista si doua aplicatii pentru smartphone-uri care va ajuta sa faceti asta. You are not allowed to view links. Register or Login pentru iOS si You are not allowed to view links. Register or Login pentru Android, ambele gratuite.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View