Lumea Animalelor > Caini

Dog de Bordeaux (Mastiff Francez)

(1/1)

Pamico:
Dog de Bordeaux (Mastiff Francez)Istoric rasa:
Dogul de Bordeaux este unul din cei mai vechi caini francezi, stramosii lui fiind cainii de lupta romani (Pungaces); a fost folosit la ocrotirea cirezilor impotriva ursilor si lupilor, la paza macelariilor si a carciumilor, dar si la sporturi sangeroase - lupte intre caini sau cu tauri, ursi si alte animale salbatice, castigandu-si o faima de gladiator temut. Este raspandit atat in Europa cat si in SUA.Clasificarea rasei:
Dogul de Bordeaux este un membru al cainilor de lucru. Initial au fost folositi la paza si la vanatoare, in prezent fiind folositi pe post de caini de garda si caini de companie.

Media de viata:
9-15 ani. Ajung in medie la varsta de 10-11 ani.

Descriere:
Dogul de Bordeaux este un caine de talie mare, puternic, musculos. Are corpul mai mult lung decat inalt, cu aspect suplu, atletic, iute in miscari. Capul este mare, lat, cu un bot scurt, un nas carn si mandibula proeminenta. Urechile sunt de marime medie, rotunjite la varf si lasate. Pielea de pe fata face cute in jurul ochilor si a botului,  ceea ce-i confera un aspect de temut. Blana are un par scurt, fin, moale, bine lipit de corp, de culoare rosu-mahon sau maron-roscat cu masca neagra sau de aceeasi culoare ca si corpul. Poate avea o pata alba pe pieptPersonalitate:
Este un caine impunator, inteligent, vigilent, foarte curajos, calm, echilibrat, latra putin, curios si mandru. Este foarte devotat si atasat de stapan si familia acestuia. Strainii nu sunt primiti decat cu acordul stapanului. Este protector si tolerant cu copiii. Socializat de mic accepta alte animale din gospodarie dar manifesta o atitudine dominatoare fata de alti caini. Este greu de educat, oboseste repede, deci educatia trebuie facuta progresiv, in reprize de scurta durata. Duritatea trebuie exclusa din dresaj, caci acest caine este foarte sensibil la starea de spirit a stapanului. Se poate adapta si la viata in apartament daca are parte de suficient exercitiu fizic. Are un prag de reactie inalt, este un caine greu de "starnit", nu reactioneaza din orice. Dar cand s-a enervat, nimic nu-l mai poate opri.Ingrijire:
Blana acestui caine necesita un periaj regulat doar in perioada de naparlire. Trebuiesc curatate frecvent cutele de pe fata pentru a nu aparea infectii. Daca este cald, are tendinta de a saliva. Nu trebuie tinut sub un soare puternic deoarece pot face insolatie.

Conditii de viata:
Dogul de Bordeaux se simte cel mai bine in aer liber cu spatii pentru miscare alaturi de un stapan activ si cu experienta in cresterea cainilor. Se poate acomoda si intr-un apartament pentru ca are un nivel mediu de activitate, daca i se asigura plimbarile zilnice combinate cu perioade regulate de joaca si alergare de cateva ori pe saptamana. Are nevoie de dresaj si socializare.

Boli:
Fiind un caine masiv, este intalnita displazia de sold, motiv pentru care trebuie facute investigatii periodice. Pe langa displazii mai este predispus si la diferite carcinoame.

Este un excelent caine de paza si protectie.

surse: You are not allowed to view links. Register or Login si You are not allowed to view links. Register or Login
Photo source: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View