Currently:
  • BIOGRAFIE: Iurie Darie 5 1

Life & Style > Teatru - Film - Muzica

BIOGRAFIE: Iurie Darie

(1/1)

Pamico:
BIOGRAFIE: Iurie DarieIurie Darie ne-a parasit vineri 9 noiembrie 2012 la varsta de 83 de ani in urma unei indelungate suferinte.

Iurie Darie s-a nascut pe 14 martie 1929, in Vadul Rosu din judeţul Soroca, aflat astazi in Republica Moldova.

Iurie Darie a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1952 si a debutat in anul 1953, in "Nepotii gornistului", in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe Marga Barbu si Liviu Ciulei.

In anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Dragan pentru a juca in seria "Brigada Diverse", alaturi de nume celebre precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Radulescu si Puiu Calinescu.

Iurie Darie are o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice. Iurie Darie a jucat in filme precum "S-a furat o bomba" (1961), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Fratii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "in fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zambet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul mortii" (1999).

Cariera sa in teatru este legata de Teatrul de Comedie din Bucuresti. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu si a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe actorii Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stanculescu.

Printre spectacolele in care a jucat se numara "Troilus si Cresida", de William Shakespeare, si "Umbra", de Evgenii Svart, ambele in regia lui David Esrig.

Dupa Revolutie, a jucat in "Palaria", o productie a Teatrului de Comedie, in regia lui Horatiu Malaele (1998), si "Patru pe o canapea si valetul", de Marc Camoletti, in regia lui Radu Nichifor (2000).
Iurie Darie a colaborat si cu cineastii basarabeni, in filmul pentru copii "Moara", realizat in 1992, dar si pe scena Teatrului National "Mihai Eminescu" din Chisinau, in "Tata" (1999-2000).
Iurie Darie s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care actorul isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini.

A fost casatorit cu actrita Consuela Rosu. Din casatoria lor s-a nascut, in 1959, Alexandru (Ducu) Darie, care din 2002, este directorul Teatrului Bulandra din Bucuresti, iar în 2006 a fost ales presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Dupa moartea Consuelei Rosu, Iurie Darie s-a indragostit de actrita Anca Pandrea, cea de-a doua lui sotie, cu care a avut o relatie de aproape 25 de ani.

Ultimul film în care a jucat Iurie Darie este "Maria Sa, Birlic!", un documentar despre actorul Grigore Vasiliu-Birlic.

In 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenta pentru intreaga cariera la Festivalul Comediei Romanesti - festCO. In martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru intreaga cariera, iar pe 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebritatilor - Walk of Fame din Bucuresti.

LA REVEDERE MAESTRE !Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View