Currently:
  • BIOGRAFIE: Serban Ionescu 5 1

Life & Style > Teatru - Film - Muzica

BIOGRAFIE: Serban Ionescu

(1/1)

Pamico:
BIOGRAFIE: Serban Ionescu


Serban Ionescu: (n) 23 septembrie 1950 - (d) 21 noiembrie 2012

Actor al Teatrului National din Bucuresti s-a nascut pe 23 septembrie 1950 in Corabia. Deoarece tatal, pilot de vanatoare, era detasat mereu in alta parte si-a petrecut copilaria intre Brasov si Caracal, unde tatal sau lucra. A urmat cursurile Scolii Populare de Arta, a recitat mult si dupa patru incercari a intrat la teatru.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa regretatului Amza Pelea si la terminarea facultatii a fost repartizat la Teatrul din Petrosani unde a interpretat numeroase roluri memorabile pe scena: "Loctiitorul" de Horia Lovinescu, „Pluta Meduzei” de Marin Sorescu, regia Florin Fatulescu, „In cautarea sensului pierdut” de Ion Baiesu, regia Florin Fatulescu. Teatrul din Petrosani a fost o rampa de lansare pentru acesta, a urmat sa joace la Teatrul Mic si Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul odeon, dupa care din 2001 poate fi admirat in productiile TNB.

In 1980 regizorul Mircea Muresan ii incredinteaza rolul vietii sale: Ion in ecranizarea romanului Rascoala/Liviu Rebreanu in filmul care-i aduce notorietate, "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii". Joaca in multe filme de la Horea/1984 pana la Sobolanii rosii/1991, in care ii sunt apreciate talentul, seriozitatea si modul aparte de interpretare.

Serban Ionescu si sotia sa, actrita Magda Catone, implinisera 25 de ani de casnicie. “Ce facem noi doi? Nu mai are importanta la varsta asta si după 25 de ani”, glumeste Serban Ionescu. Oricum, dezvaluie ca secretul unui mariaj lung consta in rabdare. “As scrie o carte frumoasa despre casnicie. Am o multime de exemple sub nas. Si multi dintre noi nu stiu sa se bucure de casnicie si sa ii multumeasca lui Dumnezeu ca trec prin asa ceva”. Serban Ionescu si Magda Catone sunt parintii unui baiat de 12 ani, pe care il sfătuiesc sa nu devina actor.

Ii placea natura si mergea zilnic cate 15 km. pe jos, in fiecare dimineata facea timp de 20 de minute flotari si alte exercitii fizice. Ii placea vanatoarea si oricat ar fi de obosit sau de ocupat, mergea adesea cu prietenii la vanatoare, facand focuri in aer liber, adora sa pescuiasca si sa...gateasca, afirmand ca sotia sa nu stie sa gateasca iar baiatul prefera sandviciuri....

Serban Ionescu alesese in ultima perioada ca si alti colosi ai filmului si teatrului romanesc, partituri in filme de televiziune, care desi aparent sunt privite ca filme comerciale, telenovele, rolurile acceptate de el erau pline de substanta si de o interpretare remarcabila: Emilian din "Om sarac, om bogat"/2006, "Anticamera"/2008 sau "Fiicele marinarului"/2008 in care a realizat o admirabila creatie actoriceasca.

Filmografie:

• Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii (1979) - Ion
• Capcana mercenarilor (1981)
• Lumini și umbre (TV, 1981)
• Lumini și umbre: Partea II (TV, 1982)
• Imposibila iubire (1983)
• Acasă (1984)
• Furtună în Pacific (1985)
• Marele premiu (1985) - Tatăl
• Bătălia din umbră (1986)
• Pădurea (1986)
• Pădureanca (1987)
• Martori dispăruți (1988)
• Mircea (1989)
• Lacrima cerului (1989)
• Cezara (1991)
• Începutul adevărului (Oglinda) (1994)
• Prea târziu (1996)
• Aerisirea (TV, 1998)
• Față în față (1999)
• Maria (2003) - Ion
• Sindromul Timișoara - Manipularea (2004)
• „15” (2005)
• Cuscrele (serial TV, 2005)
• Azucena - Îngerul de abanos (2005) - Grănicerul Vaniușa
• Om sărac, om bogat (serial TV, 2006) - Emilian Maxim
• Happy End (2006) - senatorul Costea
• De ce eu? (2006) - Tatăl
• Visuri otrăvite (2006) - Eugen
• Păcală se întoarce (2006) - Primarul
• Anticamera (serial TV, 2008)
• Dincolo de America (2008) - Yan Vesa
• Fetele marinarului (serial TV, 2008) - Amza Trifan
• Pac! Ești mort (2009)

La Revedere Maestre !





You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View