Currently:
  • FICUS - ingrijire si inmultire 5 1

Flori si Plante de apartament > Plante de apartament cu frunze ornamentale

FICUS - ingrijire si inmultire

(1/1)

Pamico:
FICUS - ingrijire si inmultire


Ficus Elastica

Ficusul este planta ornamentala lemnoasa arborescenta sau agatatoare. Sunt plante foarte elegante, iar unele specii se cultiva in apartament pentru frumusetea frunzelor deosebit de decorative. Ficusul este una dintre cele mai apreciate plante de interior prin aspectul decorativ pe care il ofera datorita frunzelor mari, lucioase si a portului relativ inalt. Planta poate sa ajunga pana la o inaltime de 4-5 metri, in functie de specie si conditii. Ficusul apartine familiei Moraceae. Origine - Asia tropicala. Planta contine latex.

Ingrijire:

Pamantul pentru Ficus trebuie sa contine humus si frunze, replantare facandu-se la fiecare 2 ani. Din Aprile pana in Septembrie udarea trebuie sa fie abundenta, mentinandu-se si un ambient umed prin stropiri regulate ale plantei. In perioadele foarte calde este bine ca ghiveciul sa fie asezat intr-o tava cu pietris umed. Ingrasemintele care se administreaza in perioada de crestere trebuie sa aiba un continut scazut de azot. Ficusul este o planta care iubeste lumina, deci atentie la acest aspect, desi nu trebuie asezat in bataia directa a soarelui. De asemenea este destul de sensibil la curentii de aer, mai ales la cei cu variatii mari de temperatura. Temperatura optima pentru cresterea Ficusului este in jurul valorii de 20 de grade, dar se simte bine si la temperaturi mai mari. In perioada de iarna nu este bine ca temperatura sa scada sub 18 grade.

Inmultire:

In general Ficusul se inmulteste prin butasire. Butasii se preleveaza din varfurile ramurilor, operatiune dupa care trebuie pusi in apa calduta, 27-30 de grade pentru a nu se coagula latexul infundand astfel canalele prin care butasul isi poate extrage mineralele. Se tine in aceasta apa calda in jur de 30-45 de minute. Butasul se poate pune apoi la inradacinat intr-un vas cu nisip sau perlit umed. Acest substrat trebuie sa fie mereu umed si sa i se acorde o atentie deosebita in acest sens. O alta metoda este lasarea butasului de Ficus intr-un vas cu apa, apa care trebuie schimbata la cateva zile, pana butasul face radacini.

Boli si precautii:

O problema destul de des intalnit la ficus este infestarea cu paianjenul rosu. Indepartarea acestuia se face printr-o umiditate mai crescuta si stropirea plantei cu acaricid specific acestor daunatori. De asemenea daca apar cosenile, acestea trebuie indepartate cu insecticid sistemic. Atentie si la modul de udare al plantei, prea multa apa duce la putrezirea radacinilor si caderea frunzelor, iar prea putina duce la ingalbenirea si caderea lor.

Cateva specii de Ficus mai des intalnite la noi:


Ficus Elastica


Ficus Benjamina


Ficus Diversiflora


Ficus Lyrata


Ficus Pumila


Ficus Radicans

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View