Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Tatuajul Electronic - Marele Premiu al Forumului NetExplo de la Paris

(1/1)

Pamico:
Tatuajul Electronic - Marele Premiu al Forumului NetExplo de la ParisOrganizat in parteneriat cu UNESCO, Forumul NetExplo 2013 a fost gazduit in Franta la Paris. NetExplo este un Forum unde sunt prezentate anual cele mai bune inovatii digitale din toata lumea. Anul acesta marele premiu a fos castigat de Nanshu Lu, o cercetatoare din China care a bulversat oamenii de stiinta cu inventia ei, "tatuajul electronic".

Ce este de fapt acest tatuaj electronic. Este un plasture din silicon pe care sunt plasate anumite componente electronice si care sunt capabile sa capteze semnale vitale cum ar fi, puls, temperatura, vibratii ale corzilor vocale si multe altele, functie de locul unde se aplica. Este rezistent la apa si se poate adapta deformarilor pielii din zona in care este aplicat.

Pe langa aplicatiile de monitorizare ale functiilor vitale, tatuajul electronic poate avea utilizari extrem de variate. De exemplu o persoana ar putea prin intermediul acestui tatuaj electronic sa comande prin voce de la distanta, anumite obiecte. Persoanele bolnave ar putea fi de asemenea consultate de la distanta, sau se poate face chiar o interventie de urgenta asupra unui bolnav de inima prin aplicare unui soc electric. Persoanele cu dizabilitati motorii vor putea fi ajutate datorita impulsurilor electrice de care este capabil plasturele, facand astfel posibila contractia muschilor, ajutand la mobilitate. "Aplicatiile posibile sunt limitate doar de imaginatia noastra", spune Nanshu Lu.Desi tatuajul electronic prin capabilitatile de care a dat dovada, anunta o mica revolutie in stiinta, unii cercetatori se tem de anumite riscuri pe care le implica aceasta tehnologie. Acestia spun ca aceasta tehnica poate avea si evolutii necontrolate, este susceptibila de a fi piratata. Ca orice tehnologie care foloseste semnale digitale, poate fi relativ usor piratata. Sa nu uitam ca in acest caz, in urma unui atac cibernetic este expusa direct persoana in cauza. Cum informatiile se vand pe bani grei, iar printre cele mai cautate sunt cele medicale, este usor de banuit ca interesul pentru astfel de informatii este mare, iar infractiunile cibernetice nu vor intarzia sa apara.

Chiar daca in anumite cazuri nu va fi vorba despre sanatate, interese sunt multiple, de exemplu in domeniul marketingului, unde tatuajul electronic poate ajuta la urmarirea comportamentului consumatorilor cu ajutor neurostiintelor. Astfel, persoanele ar putea fi manipulate, devenind usor potentiali cumparatori cu ajutorul neuromarketingului si asta impotriva vointei lor.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View