Currently:
  • Sos Tzatziki a la grecque 5 1

Retete Culinare > Colectie retete culinare

Sos Tzatziki a la grecque

(1/1)

Pamico:
Sos Tzatziki a la grecque



Sosul Tzatziki este o reteta greceasca delicioasa, care se poate servi ca garnitura rece la fripturi, la cartofi prajiti, cu legume sau cu lipie greceasca, fiind usor tartinabil. Tzatziki merge de asemenea foarte bine servit si pe felii de paine prajita.

Igrediente:

• 400 gr de iaurt grecesc (cat mai gras)
• 2-3 castraveti Kirby (de gradina) - la nevoie se pot inlocui si cu alt sortiment
• 4-5 catei de usturoi
• 3 linguri ulei de masline extra virgin
• 2 linguri zeama de lamaie (sau otet)
• 2 linguri de marar tocat marunt (cine doreste poate inlocui mararul cu frunze de menta, pentru un gust mai fresh)
• sare si piper (de preferat alb)

Mod de preparare:

• iaurtul se scurge de zeama (daca are)
• castravetii se curata de coaja, se taie in doua pe lungime si cu ajutorul unei lingurite se curata de seminte, dupa care se dau pe o razatoare mai mica ( insa nu cea mai mica)
• se pun intr-o strecuratoare, se presara sare peste ei si se lasa la scurs cel putin o jumatate de ora (eventual ii presam cu mana pentru a reduce timpul)
Atentie, aceasta etapa este foarte importanta pentru reusita unui sos Tzatziki perfect, castravetii trebuie foarte bine storsi.
• intre timp, se curata usturoiul si se piseaza
• se toaca mararul
• puneti apoi iartul intr-un bol incapator, astfel incat sa incapa lejer toate ingredientele
• optional, daca iaurtul nu este suficient de gras, se pot adauga 2-3 lingurite de smantana
• incepeti prepararea fondului amestecand iaurtul cu piperul, sarea, uleiul si zeama de lamaie pana obtineti o pasta omogena
• adaugati apoi mararul (sau menta), usturoiul pisat si castravetele bine scurs
• amestecati bine compozitia pana ce toate ingredientele se omogenizeaza

Optional se pot amesteca in compozitie si 2-3 linguri de branza grasa de capra. Desi aceasta optiune nu face parte din reteta originala, in unele zone din Grecia acest ingredient se foloseste cu succes. In aceeasi reteta, se pot inlocui castravetii proaspeti cu cei murati, asta dupa o reteta din zona Salonik.

Sosul Tzatziki astfel preparat, se lasa la rece in frigider pentru cel putin o ora. Se serveste obligatoriu rece, plus ca in acest mod, toate aromele se intrepatrund.

Mai jos puteti vedea un mod de preparare mai rapid, cu ajutorul unui blender.

Bon appétit!

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View