Categorie General > Stiinta si Tehnologie

HCPVT - High Concentration PhotoVoltaic Thermal - prototip care livreaza energie si apa potabila

(1/1)

Pamico:
HCPVT - High Concentration PhotoVoltaic Thermal - prototip care livreaza energie si apa potabilaNoua colaborare dintre IBM, Airlight Energy si Universitatea de stiinte aplicate Buchs NTB a dus la regandirea notiunii de panou solar. 
Acestia au dezvoltat un sistem de panouri solare, High Concentration PhotoVoltaic Thermal (HCPVT) capabil sa concentreze puterea a 2000 de sori pe cipuri de 1x1 cm si care converteste 80% din radiatiile primite, in energie. Echipa de cercetatori a primit o subventie de 2,4 milioane de dolari pentru a dezvolta un astfel de generator cu energie solara.

Sistemul HCPVT este compus dintr-o parabola mare, care utilizeaza multe oglinzi avand rolul de a reflecta razele soarelui pe sute de cipuri fotovoltaice, generand o putere de 25 de KW. O celula fotovoltaica cu tripla-jonctiune cum sunt cele din prototipul HCPVT, poate converti in medie intre 200 si 250 de wati din energia solara, in opt ore, daca sistemul se afla intr-o zona insorita.

Pe langa energia regenerabila, un astfel de sistem poate de asemenea furniza apa potabila din apa de mare si aer conditionat, acesta din urma obtinut din apa fierbinte rezultata ca produs secundar. Foarte asemanator cu un sistem de racire bazat pe apa care se foloseste la computere, HCPVT trece apa incalzita la 90 de grade printr-o membrana poroasa care are rolul de a o distila si desaliniza, sistem care este de 10 ori mai eficient decat evaporarea pasiva cu aer. Sistemul poate oferi astfel, in jur de 30-40 de litri de apa potabila pe metru patrat, dupa ce aceasta a fost desalinizata. O instalatie de acest tip, dar la o scara mai mare, ar putea oferi apa pentru un intreg orasel, spun cercetatorii. De asemenea, HCPVT poate oferi si aer conditionat printr-un sistem de tip You are not allowed to view links. Register or Login, care spre deosebire de sistemul clasic de racire, nu are niciun impact negativ asupra mediului.

Astfel de prototipuri vor fi testate in Elvetia, Europa de Sud, Africa, Peninsula Arabica, sud-vestul Americii, America de Sud si Australia. Oportunitati pentru folosirea sistemului High Concentration PhotoVoltaic Thermal sunt foarte multe, mai ales in zone izolate unde accesul la apa potabila se face mai greu, iar obtinerea energiei la fel. Locatiile turistice sunt de asemenea o piata importanta, mai ales statiunile de pe insule mici, cum ar fi Maldive, Seychelles, Mauritius si altele.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View