Life & Style > Sanatate - Articole

Atentie la imprimantele 3D - materialul de printare emite nanoparticule toxice

(1/1)

Pamico:
Atentie la imprimantele 3D - materialul de printare emite nanoparticule toxiceUn studiu recent al cercetatorilor de la Institutul de Tehnologie din Illinois, a demonstrat ca imprimantele 3D pot emite cantitati serioase de nanoparticule toxice.
Cantitatea de nanoparticule si toxicitatea acestora, variaza in functie de temperatura de lucru a imprimantei si tipul filamentului folosit. Insa studiul a aratat ca toate nivelurile de emisii au fost ridicate.

La inceputul unei printari, cercetatorii au descoperit ca se emit in jur de 20 de miliarde de particule pe minut, iar spre sfarsitul operatiei cantitatea acestora a crescut de peste 10 ori. Aceste nanoparticule se gasesc in suspensie in aer si pot fi extrem de usor inhalat. Acest studiu este ingrijorator datorita faptului ca achizitionare unei astfel de imprimante este usor accesibila, iar utilizatorii le folosesc chiar in spatiul unde locuiesc sau se odihnesc.

Odata inhalate aceste particule, ajung in plamani unde se depun, sau si mai rau, la creier cu ajutorul nervilor olfactivi. Filamentul de plastic folosit la printare este confectionat din Acrilonitril-Butadien-Stiren (ABS) care s-a dovedit ca atunci cand este incalzit, creeaza produse toxice secundare. Imprimantele care care folosesc filament din acizi polilactici (PLA), sunt mai putin periculoase, acest plastic fiind biodegradabil si mult mai compatibil cu organismul uman. Indiferent insa de natura materialului folosit, cercetatorii atrag atentia ca aceste imprimante nu trebuie utilizate decat in spatii foarte bine ventilate.

You are not allowed to view links. Register or Login

wuf.ro:
Cam toata aparatura electrocasnica si electrica cred ca e daunatoare intr-o mai mica sau mai mare masura. oare imprimantele astea(care ce-i drept nu-s asa de populare si raspandite la ora actuala, dar s-ar putea sa fie in scurt timp) is mai putin daunatoare ca si cuptoarele cu microunde? Cuptoarele cu microunde am inteles ca ar fi bine sa nu fie folosite la capacitate mai mare de 800W(sau ce unitate de masura au pentru puterea de incalzire) ca devin foarte daunatoare cand sunt in functiune(nu doar cu efecte asupra alimentelor din ele).

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View