ACEST SITE ESTE DE VANZARE!
Monitoare-LCD OFERTA IT ► SISTEME PC - PERIFERICE IT - COMPONENTE PC Calculatoare-Craiova

Author Topic: Alegerea unui procesor  (Read 1794 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Pamico

  • Administrator
  • Membru Erou
  • *****
  • Posts: 3581
  • Reputation: +473/-0
  • Gender: Male
  • With us since: 02/08/2011
    YearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Alegerea unui procesor
« on: August 25, 2011, 10:24:29 AM »
Alegerea unui procesor !

amd-intel

Fie ca intentionezi sa-ti cumperi un nou PC sau vrei doar sa-l upgradezi pe cel vechi, poate cu o placa de baza noua, alegerea unui procesor conform necesitatilor este esentiala.

Din fericire, exista o gama foarte larga de procesoare din care poti alege !
Ceea ce e de facut in primul rand, este o analiza riguroasa a necesitatilor tale pentru ca apoi sa identifici care este procesorul ce va indeplini cel mai bine acele cerinte.

Vesnica intrebare: Intel sau AMD?

Alegerea unui procesor este pentru multi o sarcina dificila, mai ales avand in vedere multitudinea de nuclee si de modele lansate in ultimul timp de catre cei doi mari producatori, Intel si AMD.
Pentru un utilizator normal, care doreste un computer pentru browsing, pentru vizionat filme sau pentru office, un procesor din seriile cu doua nuclee destinate pietei low end sau chiar un procesor cu un singur nucleu ar fi o solutie perfecta. Daca in schimb, utilizati intens aplicatii de editare audio, video sau foto, va ocupati de webdesign si programare sau de modelare 3D, cea mai buna algere ar fi un CPU din seria cu patru nuclee, avand in vedere ca majoritatea acestor programe sunt deja foarte bine optimizate pentru acest tip de procesoare.

Pentru entuziasti cat si pentru gameri solutiile premium, asa cum este seria Extreme de la Intel sau seria FX de la AMD, ar fi alegerea cea mai buna, desi au un pret pe masura, aceste procesoare oferind maximul de performanta in lucrul cu noile placi video foarte puternice, eliminand efectul de bottleneck (insuficienta putere de procesare, in aplicatii 3d, sugrumand performantele placii video).

La ora actuala, Intel este regele performantelor in materie de procesoare. Seria sa de procesoare Core i7 este ultra rapida si, deocamdata cel putin, depaseste orice oferta a AMD.

Asta daca privim din punct de vedere al performantei si nu ne uitam la preturi. La capitolul preturi, AMD ofera solutii mult mai accesibile, procesoarele AMD fiind disponibile la preturi mai competitive.

Specificatiile care atrag atentia la ora actuala, se refera la numarul de nuclee si la frecventa procesorului.
Ca o regula general aplicabila atunci cand vorbim de procesoare realizate de acelasi producator, cu cat mai multe nuclee are un procesor, cu atat mai bun va fi acesta.
Numarul de nuclee este deci un aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand iti cumperi un procesor.

Frecventa procesorului

Frecventa este un factor de care trebuie tinut cont cand se face o achizitie de acest gen !
Frecventa procesorului se masoara in Hertzi(kHz, MHz, GHz). In principiu cu cat mai multi cu atat mai bine. Cu toate acestea, trebuie tinut cont ca nu numai frecventa procesorului intra in calcul cand vorbim despre viteza unui PC. Mai sunt si alti factori care trebuiesc luati in seama, cum ar fi arhitectura procesorului, arhitectura sistemului, softul folosit si in special marimea memoriei !

Level 2 Cache

Un aspect la fel de important este si memoria interna a procesorului. Memoria cache !
Fiecare procesor dispune de asemenea de o anumita cantitate de memorie numita memorie cache, care este folosita pentru a stoca informatiile care sunt accesate cel mai des. Atunci cand procesorul are nevoie de acele informatii, acestea sunt “luate” din cache, operatiune care este mult mai rapida decat accesarea memoriei RAM.

Asadar, atunci cand achizitionati un procesor, cautati unul care sa aiba in specificatii L2 (Level 2 Cache), L3 (Level 3 Cache) sau “Intel Smart Cache” (care este similar cu L3 Cache) cat mai mare. Cu cat mai multa memorie “cache” are un procesor, cu atat mai bine.

Cam acestea ar fi in mare cateva din caracteristicile procesoarelor si de care trebuie tinut cont atunci cand faceti o astfel de achizitie !
« Last Edit: August 25, 2011, 11:05:04 AM by Dementor »


Forum Craiova Center - stiri, divertisment, informatii utile, anunturi si multe altele" title="Forum Craiova Center - stiri, divertisment, informatii utile, anunturi si multe altele