Life & Style > Sanatate - Articole

BioPen - imprimare chirurgicala 3D

(1/1)

Pamico:


Cercetatorii ACES (Australian Research Council Centre of Excellence for Electromaterials Science) de la Universitatea Wollongong din Australia, sub conducerea profesorului Gordon Wallace, au creat un "pix" care utilizeaz─â tehnologia de imprimare 3D si functioneaza cu material bio pentru a crea implanturi osoase personalizate in timpul interventiilor chirurgicale.

Pixul se numeste BioPen si foloseste o tehnologie asemanatoare unei imprimante 3D. Cu ajutorul acestuia, se depun pe zona afectata straturi succesive de material celular care la randul lui este incorporat intr-un biopolimer cu factor de crestere numit alginat (un extract din alge marine), iar la final se aplica inca un strat de gel protector. O lumina ultravioleta de nivel scazut atasata la BioPen, face ca in timpul procesului de reconstructie, combinatia celor doua geluri sa se solidifice protejand, astfel celulele.


Foto: You are not allowed to view links. Register or Login

Odata depuse, celulele incep sa se multiplice accelerand regenerarea zonei afectate, astfel incat recuperarea postoperatorie a pacientul este mult mai mica. De asemenea, specialistii de la ACES au reusit sa recent sa recreeze cu ajutorul celulelor stem, un cartilagiu de genunchi perfect functional si spera ca BioPen sa aduca un plus de viteza si o mai mare precizie a acestui proces.

BioPen nu este inca pregatit pentru uz comercial, insa in momentul de fata se afla in mainile profesorului Peter Choong, de la Spitalul St Vincent din Melbourne, acesta incercand sa otimizeze gelul respectiv prin efectuarea unor teste clinice. Daca testele vor decurge conform asteptarilor, este posibil ca BioPen sa devina in curand un ajutor indispensabil in chirurgia osoasa.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View