Life & Style > Sanatate - Articole

S-au inventat bomboanele care nu produc carii

(1/1)

Pamico:


O veste cat se poate de buna pentru iubitorii de dulciuri si in special bomboane, vine din partea oamenilor de stiinta de la Laboratorul de Biotehnologie OrganoBalance din Berlin. Acestia sustin ca au inventat bomboanele care nu produc carii.

Se stie deja ca producerea cariilor are loc datorita existentei in flora bucala a unor bacterii numite Streptococcus mutans care se ataseaza de suprafata dintilor in timp ce se consuma bomboanele, eliberand lent un acid care ataca smaltul acestora. Iata insa ca cercetatorii din Berlin au descoperit alt tip de bacterie numita Lactobacillus paracasei, care la suprafata sa contine zahar. Odata introdusa in bomboane, aceasta vine si se ataseaza de Streptococcus mutans impiedicand-o pe aceasta din urma sa adere de suprafata dintilor.

De retinut faptul ca bacteriile Lactobacillus paracasei care se introduc in bomboane, sunt moarte si nu afecteaza cu nimic flora bucala si bacteriile benefice din gura, acestea actionanad numai asupra bacteriilor Streptococcus mutans. Astfel, specialistii germani au facut un studiu pe 60 de subiecti, testand bomboanele in care au introdus bacterii moarte Lactobacillus paracasei si observand rezultatul. De asemenea trebuie mentionat fatul ca bomboanele care au fost pregatite pentru test, nu contineau zahar.

In urma acestui studiu care s-a efectuat pe durata unei zile si jumatate, in care pacientii au consumat un numar de 5 bomboane modificate dupa metoda expusa mai sus, s-a ajuns la concluzia ca 75% dintre participanti aveau un nivel semnificativ mai scazut de Streptococcus mutans in saliva, comparativ cu nivelul masurat inainte de studiu.

Cercetatorii au fost deosebit de entuziasmati, declarand ca rezultatutul este unul remarcabil. In plus, acestia declara ca astfel de bomboane fara zahar stimuleaza fluxul de saliva, ceea ce duce la un beneficiu pentru sanatatea orala.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View